Administracions

vielha e mijaran

Irregularitats al servei de Salut de la Val d'Aran

Les ha detectat la Sindicatura de Comptes

El director va ser indemnitzat amb 99.100 euros sense necessitat

La Sindicatura de Comptes ha emès un informe en què adverteix de diverses irregularitats en la gestió del servei de Salut de la Val d'Aran, gestionat pel Conselh Generau a través de l'empresa Aran Salut SL. La irregularitat més rellevant és la indemnització de 99.100 euros que va rebre el director d'Aran Salut SL, Carlos Cuadrada, quan va ser cessat del seu càrrec en canviar el govern del Conselh Generau, que estava en mans de Convergència Democràtica Aranesa (CDA) i va passar a ser governat per Uniat d'Ara (UA), partit associat al PSC.

Segons la sindicatura, el facultatiu no tenia dret a rebre cap indemnització, ja que “no es produïa una situació substancial de les condicions de treball”, i el servei aranès de Salut s'havia d'haver limitat a cessar Cuadrada com a càrrec de confiança i ordenar el seu reingrés a la plaça que ja ocupava prèviament com a facultatiu. A més, la sindicatura també subratlla com a irregular que Cuadrada fos contractat com a director l'1 de març del 2004 però que en el seu full de nòmina se li reconegués una antiguitat des de l'1 de gener del 1982. També subratlla que no consta enlloc el nomenament oficial de Cuadrada com a director d'Aran Salut SL. Segons l'informe del síndic, el pagament de la indemnització “podria comportar l'existència d'indicis de responsabilitat comptable, si bé l'únic òrgan competent per pronunciar-se és el Tribunal de Comptes”.

Des del Conselh Generau d'Aran, que presideix Francés Boya (UA), van destacar ahir en un comunicat que el govern anterior no va fer oficial el nomenament de Cuadrada com a càrrec de confiança, i que va ser aquest fet el que va comportar que el nou govern l'hagués d'indemnitzar com si es tractés de la fi d'un contracte laboral normal, “seguint les indicacions de dos informes jurídics independents”. Segons l'actual Conselh Generau, sense aquesta indemnització pactada, la reclamació per via judicial de Cuadrada podria haver suposat 400.000 euros.

El president del Conselh en el moment de contractar Carlos Cuadrada i actual cap de l'oposició, Carlos Barrera (CDA), va dir a aquest diari que a Cuadrada se li va adjudicar una antiguitat de l'any 1982 perquè aquell va ser l'any que va ser contractat per primer cop al servei públic de Salut, i acusa el govern de Boya d'haver indemnitzat de manera exagerada l'exdirector d'Aran Salut SL en el moment del canvi de govern per negar-se a negociar amb ell.

k

Més informació, a www.elpunt.cat“Van actuar amb arrogància i prepotència, en lloc de negociar el seu cessament, van tirar pel dret sense parlar amb ell”. “Nosaltres ja vam denunciar tot això l'any 2007, els vam dir en un ple del Conselh que el cessament es podia haver fet perfectament per 30.000 euros, que hauria estat una quantitat molt més ajustada que els 99.100 que li van donar”.El síndic també ha trobat irregularitats en la contractació de personal mèdic durant el 2007 sense haver seguit els principis de publicitat i concurrència que haurien de seguir aquests processos, així com la contractació de subministrament i serveis sense publicitat. L'informe també ha detectat algunes irregularitats comptables en l'empresa de transports d'emergències sanitàries de l'Aran, TESVA SL, i subratlla el fet que es va fer un augment retributiu al personal per damunt del que fixa la llei de pressupostos de l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.