Administracions

ESTEVE PUJOL

ALCALDE DE CAMPRODON

“Qui més, qui menys té parents a les dues bandes”

S'han acostumat a viure sense frontera?
I tant, tot i que la de Coll d'Ares va ser la primera que es va suprimir; abans la barrera era a l'entrada de Camprodon i es tancava a les cinc de la tarda.
Avui tot ha canviat?
El nostre és un país amb la mateixa llengua, cultura i societat; hi ha hagut segles de migracions i qui més, qui menys té parents a les dues bandes de la ratlla. Desprès de la Guerra Civil espanyola i el franquisme, en què es va eixamplar la separació, van decidir refer les relacions amb el Vallespir i iniciar una estratègia compartida, sobretot amb Prats de Molló, que acostés el territori i convertís el patrimoni i la cultura en motor econòmic d'unes valls que avui treballen en un projecte que supera els àmbits administratius dels estats francès i espanyol i, a la pràctica, comporta la desaparició real de les fronteres. El projecte l'hem explicat tant a les autoritats catalanes com a les franceses, que ens van fer anar a presentar-lo a París i ens van donar la nota màxima.
I ha funcionat?
Desprès que el projecte fos aprovat, hem hagut de desenvolupar el pla d'actuació cada any, i aquí és on hem trobat el principal problema. Encara que teòricament la frontera s'ha esborrat, has de negociar amb dos estats diferents, la qual cosa comporta diverses mentalitats i legislacions. Sumar tot això és molt complex. Sort que Europa ha previst aquest cas i podem funcionar a través de les AETC (agrupacions europees de cooperació territorial), que permeten crear organismes que fan possible treballar superant les diferències administratives dels estats.
I a nivell econòmic?
Hem obert una porta que encara no sabem quins resultats tindrà. Avui per avui es pot dir que són positius. La carretera de Coll d'Ares ha assolit un nou protagonisme, hi ha gent del Vallespir que ve a comprar als nostres supermercats, empresaris de la construcció de casa nostra que van a treballar allà; s'han organitzat visites al nostre patrimoni cultural, el modernisme a Camprodon, l'església de Llanars o Beget, s'ha tornat a recórrer el Camí de la Retirada, la qual cosa fa que s'estigui creant un flux de gent en una direcció i altra i que les relacions entre les dues bandes cada cop siguin més intenses i positives.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona