Medi ambient

Senyalitzen els arbres monumentals d'Isil

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha senyalitzat els primers arbres declarats monumentals a Catalunya per la Generalitat. Dels 59 arbres declarats recentment, 17 són al Parc Natural i 3 al Parc Nacional d'Aigüestortes. Els tres avets de la Coma de Perosa, utilitzats des d'antic com a amorriadors del bestiar i sentinelles de la vall de Bonabé són els primers que s'han senyalitzat.

Aquests arbres són propietat de l'EMD d'Isil i Alós d'Isil. Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha explicat que la seva declaració respon en un primer lloc a garantir-ne la protecció i posteriorment a la contribució com a patrimoni natural i dinamització del territori. Garriga ha afirmat que “aquests grans gegants de fusta” són un reclam turístic molt important.

El més gran dels avets de la Coma Perosa fa 33,9 metres d'altura i 4,70 metres de perímetre de tronc. Els arbres declarats monumentals al Pallars Sobirà són la Savina d'Arati i els dos avets de Forns (Alins), els cinc pins orcs del Pletiu d'Aulà, els tres avets de la Coma de Perosa, l'Avet de Cireres i el Pi Roi de Cireres (Alt Àneu), l'Avet de la Solaneta, el Pi de Monestero i el Pi de la Valleta Seca (Espot), el Clop de Bernat (Llavorsí), el Til·ler dels Reguerals (Rialp), el Noguer de Llavaners (Soriguera) i la Savina de Borente (la Vall de Cardós).

Garriga ha explicat que la Savina de Borente és el primer arbre d'aquesta espècie que és declarat monumental. El director del parc natural hi ha afegit que una de les característiques per a la seva protecció és que estiguin en llocs accessibles per poder-ne garantir la protecció i facilitar-ne el gaudi a la gent. Segons Garriga, el fet de passar d'un a 18 arbres declarats en aquest espai protegit respon a la tasca d'identificació i inventari que s'ha fet des de la creació del Parc.

Amb aquests vint nous arbres, el Pallars Sobirà ja disposa de 23 arbres declarats monumentals per la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona