Medi ambient

Medi Ambient

Astors ‘youtubers'

El Parc de la Serralada Litoral obre un canal a YouTube on es pot fer el seguiment dels rapinyaires amb càmeres instal·lades als nius

Els últims anys s'han detectat una trentena de parelles d'aquestes aus a l'entorn del parc

L'èpocade nidificació és entre el març i el juliol, quan s'ha fet un seguiment acurat dels polls

Els boscos del Maresme són un bon amagatall per a l'astor, una de les aus rapinyaires que més presència tenen però que costen més de veure. “És com el fantasma del bosc, perquè hi és però passa desapercebut dins el bosc.” Així és com l'ornitòleg Xescu Macià descriu aquesta espècie que s'ha dedicat a estudiar per detectar els llocs on fa el niu. N'ha comptabilitzat fins a una trentena de parelles que viuen entre el parc, la Serralada de Marina i una part del Montnegre-Corredor.

Tot i ser una població ben distribuïda, tampoc és fàcil per als experts localitzar els nius, perquè els fan ben allunyats de pistes i camins per evitar la presència humana. Per seguir-los de prop, sense molestar-los, Xescu Macià i els naturalistes Joan Grajera i Xavier Larruy van recórrer a les noves tecnologies i van posar una càmera per gravar-los en tot moment dins el niu. El resultat de les gravacions és accessible a tothom a internet a través del canal de YouTube que ha obert el Parc de la Serralada Litoral.

Els astors youtubers que hi apareixen són quatre polls que aquest estiu van néixer a la zona de Vallromanes. “La vam encertar amb el niu perquè no sol haver-hi tantes cries”, apuntava Macià. A través de la càmera, les rapinyaires deixen constància de les disputes familiars per compartir el menjar o les peripècies per iniciar el vol i sortir del niu. Les aus triguen vuitanta dies abans no s'emancipen i el niu s'acaba fent petit per als quatre polls que d'adults arribaran a fer un metre d'amplada amb les ales esteses. “Surten del niu a volar però acaben tornant perquè saben que els pares els tenen el plat a taula i ells no paren de demanar aliment i triguen molt a marxar”, explica l'ornitòleg.

L'època de nidificació, entre el març i el juliol, permet fer un seguiment acurat d'aquesta espècie abans els polls no emprenguin el vol. Els astors són fidels i, a vegades, utilitzen el mateix niu dels anys anteriors. En ocasions s'allunyen només uns metres per fer-ne un de nou i, si les condicions no s'alteren, poden retornar al mateix lloc. Macià explica que han localitzat un punt dins el parc on han niat fins a set anys consecutius, distanciats entre si uns pocs metres.

La tècnica del Parc de la Serralada Litoral Roser Loire assegura que el nou canal a YouTube i d'altres iniciatives a les xarxes socials poden ser útils per sensibilitzar de la importància de conservar les poblacions rapinyaires. El primer pas s'ha fet amb els nius d'astors ja localitzats però es preveu anar incorporant canals dedicats a d'altres rapinyaires que també viuen a la zona com l'àliga marcenca i l'aligot vesper. “És important fer-ne difusió per preservar el bosc i respectar les èpoques de nidificació”, apunta Loire.

Els qui no en tinguin prou amb les imatges del YouTube sempre poden provar d'albirar-los en directe. La millor època, segons els experts, és a finals d'hivern. “Amb el festeig de les parades nupcials fan uns vols espectaculars on despleguen unes plomes blanques molt aparents que tenen sota la llarga cua”, destaca Macià.

Aus ‘ni-nis'. Fins a quatre polls comparteixen niu amb l'handicap que triguen vuitanta dies a emancipar-se. Això fa que el niu quedi petit per encabir aquests “adolescents una mica «ni-nis»”, com reconeixen els experts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona