Medi ambient

balanç del temporal

Deltebre reclama accions urgents per frenar la regressió

L'Ajuntament reconstrueix l'escullera de la platja de la Marquesa perquè l'aigua inundava el restaurant i els arrossars

L'actuació costarà 100.000 euros i l'alcalde exigeix ajut econòmic a l'Estat i la Generalitat

El temporal de llevant dels últims dies ha tornat a posar de manifest la fragilitat del delta de l'Ebre. I zones com ara la platja de la Marquesa, la Bassa de l'Arena i Riumar han quedat inundades pel mar. “Estem davant d'una problemàtica que necessita accions urgents de les diferents administracions competents. El Delta no pot esperar més ni per a la contenció de la costa ni per a l'accés a la bocana del riu”, va manifestar ahir l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler. Però, mentre l'Estat i la Generalitat no actuen al delta de l'Ebre, l'Ajuntament ha començat la feina. Així, ahir mateix es van descarregar dotze camions de pedra a la zona d'accés al Fangar per tal de reconstruir l'escullera que la llevantada va trencar. “He signat un decret d'emergència per rehabilitar l'escullera preexistent i pal·liar així els danys patrimonials i personals”, va dir Soler.

Durant els pròxims dies, l'Ajuntament acabarà l'actuació a la Marquesa, que té un cost d'uns 100.000 euros i que Deltebre reclama que assumeixen les administracions competents. “Volem rebre el mateix tracte que la resta de poblacions de Catalunya i l'Estat quan hi ha una urgència d'aquest tipus, ja que fins ara, i vist el tracte perjudicial que hem rebut històricament, sembla que no existim”, va lamentar l'alcalde de Deltebre.

D'altra banda, els serveis jurídics i tècnics de l'Ajuntament de Deltebre també estan redactant un informe de danys per avaluar els desperfectes ocasionats a la costa i sol·licitar l'ajut necessari a les administracions corresponents. “Mentre aquestes accions no es produeixin, des de l'Ajuntament no ens quedarem impassibles, actuarem com hem fet ara per evitar que aquestes imatges tan desoladores se segueixin repetint cada vegada que hi ha un fort temporal”, va assegurar Soler. Tant el cap de l'oposició i portaveu del grup CE-Socialistes, José Emilio Bertomeu, com el portaveu del PP, Tomàs Castells, van expressar el seu suport al govern local.

Pel que fa al pla pilot per actuar a la Marquesa amb l'aportació de sediments, l'alcalde de Deltebre ho valora positivament, però recorda que el finançament del projecte depèn de fons europeus. A més, el projecte no es posaria en marxa fins a l'octubre de l'any vinent i s'allargaria durant quatre anys.

LA FRASE

He signat un decret d'emergència per reconstruir l'escullera, que el mar s'havia menjat
Lluís Soler
ALCALDE DE DELTEBRE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia