Medi ambient

balanç del temporal

La recuperació de la zona de la Marquesa costarà un mínim d'1,4 milions

L'Ajuntament de Deltebre ha quantificat els danys naturals i agrícoles de l'última llevantada

La longitud del front litoral afectat és d'uns 7 quilòmetres

L'Ajuntament de Deltebre ha quantificat en 1,4 milions d'euros la inversió mínima que cal dur a terme a la zona de la Marquesa, la bassa de l'Arena i la platja de Riumar per pal·liar els danys de l'última llevantada, que va tenir lloc pocs dies abans de Nadal. Després de l'actuació d'emergència feta per l'Ajuntament a la zona del restaurant Los Vascos, on s'ha refet l'escullera, un informe municipal conclou que hi ha una afectació generalitzada en una franja litoral d'uns 7 quilòmetres de longitud. Una afectació que consisteix en una alteració i un moviment propi d'una zona catastròfica causada per forts temporals de vent i pluja.

En l'informe elaborat per l'Ajuntament s'afirma que s'ha produït una destrucció del medi preexistent, ja que s'han eliminat elements naturals com ara la flora adaptada als hàbitats salins, els bivalves i la geologia pròpia del medi arenós amb llims i argiles. A més, l'afectació també abasta la zona de cultiu d'arròs en la zona propera a la platja, en una franja aproximada de 10 metres de camins i desguassos, que han quedat destruïts.

Pel que fa a la reconstrucció dels desguassos de reg dels camps de cultiu adjacents a la línia costanera, l'informe municipal estima que tindrà un cost de 525.600 euros. Quant a la neteja i extracció dels enderrocs, runa i residus acumulats (uns 400 metres cúbics), valdrà 32.000 euros, mentre que el dragatge amb una embarcació autopropulsada i els sistemes de reimpulsió i monitoratge dels moviments de la sorra suposarà una inversió de 814.000 euros. “La regeneració ambiental natural i agrícola, així com d'accessibilitat mínima per garantir les situacions de salvament a la zona de la badia del Fangar, s'estima en 1,4 milions d'euros, un pressupost que pot ser completat i millorat per altres agents competents en la matèria”, conclou l'estudi elaborat per l'Ajuntament de Deltebre.

LA XIFRA

3.000
tones
de pedra ha abocat l'Ajuntament de Deltebre a la Marquesa per reconstruir l'escullera.

LA DATA

19.12.16
és la data
en què va tenir lloc el temporal que va afectar la zona compresa entre la Marquesa i Riumar.

Front comú contra la regressió

La Generalitat i l'Ajuntament de Deltebre han fet un front comú per pal·liar la falta d'actuacions de l'Estat a la línia costanera de l'Ebre. En aquest sentit, la Generalitat ha expressat el seu suport, tant jurídic com polític, al decret d'emergència aprovat per l'Ajuntament el mes de desembre passat per tal d'actuar a la zona de la Marquesa. L'obra de l'Ajuntament va consistir a reconstruir l'escullera en un tram de més de 70 metres de llargada, on es van abocar unes 3.000 tones de pedra. Una actuació que va suposar un cost d'uns 70.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia