La regulació de l'escalada a Montserrat afavoreix el naixement de tres cries de falcó pelegrí

La regulació de l'escalada al massís de Montserrat, que es va començar a aplicar fa un any, ha tingut com a resultat el naixement de tres cries de falcó pelegrí. Aquest és un dels indicadors que utilitza el Patronat de la Muntanya per fer un bon balanç de la iniciativa, que va posar d'acord escaladors, patronat, agents rurals i Departament de Medi Ambient per preservar la fauna. En aquest període només s'han imposat tres denúncies per incompliment de la regulació, amb sancions de fins a 350 euros.

El falcó pelegrí i l'àguila cuabarrada són les dues espècies que es pretenien protegir amb la regulació de l'escalada. L'acord estableix un seguit de limitacions a la pràctica d'aquest esport a les zones de nidificació dels ocells durant períodes determinats i prohibeix totalment la pràctica a les zones de màxim interès ambiental. En aquest primer any s'ha respectat en general la nova norma. Només s'han imposat tres sancions, dues de les quals estan en tràmit. En el cas de la multa que ja s'ha fet efectiva, l'escalador ha hagut de fer front a una sanció de 350 euros. Segons el gerent del patronat, Xavier Aparicio, és una quantitat baixa de sancions. Això, diu, indicaria que s'ha fet una bona difusió de la regulació, i alhora constata que el fet d'haver pres un acord consensuat entre totes les parts ha ajudat al seu compliment.

A Montserrat hi ha més de 4.000 vies d'escalada obertes, de les quals només 3.600 estan inventariades. Es tracta de vies molt diverses, amb tots els nivells de dificultat i en diverses zones de la muntanya. Precisament, l'obertura de noves vies està regulada també en aquest acord. Durant aquest any s'ha demanat autorització per obrir-ne sis de noves, de les quals quatre han estat autoritzades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.