Medi ambient

El litoral ebrenc, refugi de tortugues

El sud acumula la meitat d'animals rescatats en els darrers cinc anys

Dos de cada tres rescats de tortugues marines que tenen lloc anualment són a les Terres de l'Ebre. Entre els anys 2012 i 2016, la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat ha recollit un total de 496 animals encallats a la costa catalana, la meitat al litoral ebrenc. Darrerament, ha augmentat el nombre d'animals encallats a les platges i rescatats, atribuïble a un increment de la col·laboració ciutadana i a un grau més alt de coneixements de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, segons valoren.

El sud del país es consolida com a refugi de tortugues. En els darrers cinc anys, és la comarca catalana on més se n'han recollit: 158. La temperatura de les aigües, que les atrau, i la interacció accidental amb la flota pesquera provoquen que sigui el territori on més n'apareguen.

A la costa ebrenca també s'han rescatat des del 2012 més d'una trentena de cetacis. El dofí ratllat, el més abundant a aquesta zona de la Mediterrània, és l'espècie de la qual s'han trobat més exemplars. Si la trobada de tortugues encallades és variable, els rescats de cetacis són més constants, a excepció de l'any 2012, que hi va haver una gran mortalitat durant el mes de març, possiblement pel pas d'una flota pesquera estrangera en aigües internacionals que estaria al darrere de les captures accidentals de dofins mentre pescava tonyines il·legalment.

Tortugues i cetacis, els més rescatats

La Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat ha recollit en els darrers cinc anys 496 animals encallats a la costa catalana: el 61% corresponen a tortugues babaues (303) i el 37%, a cetacis (182). Només l'any passat es van rescatar 124 animals, 28 més que durant el 2015. Van ser, principalment, 85 tortugues, 15 de les quals amb vida i una setantena, mortes. També 38 cetacis, en aquest cas, però, només sis en vida. Precisament, l'Alt Empordà és on més cetacis s'han recollit (37). Més enllà de la fondària, els corrents de la zona provoquen l'atracció d'animals morts procedents no només d'aigües catalanes sinó també del golf de Lleó, i això explicaria les xifres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona