Medi ambient

El delta de l'Ebre es blinda i extrema precaucions pel brot de grip aviària

S'intensifiquen els controls als nou municipis ebrencs inclosos dins les zones de risc

Amposta retira temporalment els ànecs dels espais i llacs públics

El brot de grip aviària que, de moment, ha provocat el sacrifici de 15.000 aus a les granges gironines ha posat en alerta el delta de l'Ebre, la principal zona humida de Catalunya i una de les àrees migratòries més importants a la Mediterrània. El Departament d'Agricultura ha inclòs nou municipis del delta dins les zones de risc d'introducció de la influença aviària. A més de mesures de bioseguretat que obliguen a aïllar aus de cria d'ocells de pas i salvatges, es manté la prohibició d'ús d'enzes vius per a la caça.

La granja Luisiana de Deltebre, l'única explotació del delta dedicada a la cria d'ànecs, està treballant amb “tranquil·litat” aquests dies i lamenta l'alarmisme. Ja fa temps que pren mesures per controlar qualsevol brot de grip aviària, com ara xarxes, controls sanitaris exhaustius dels treballadors i anàlisis clíniques dels animals. “No es comercialitza cap animal que no hagi estat criat aquí a la granja”, assegura Anna Jiménez, copropietària de la granja, on es crien unes 5.000 aus, principalment ànecs i pollastres.

El blindatge també ha arribat als espais públics. L'Ajuntament d'Amposta està capturant, aquests dies, a través de gàbies trampa, la seixantena d'ànecs muts que campen pel parc dels Xiribecs. Es traslladaran temporalment a una altra instal·lació. “El més convenient era aïllar-los de la resta d'aus silvestres perquè no morin i perquè no siguin vectors per infectar altres aus”, explica el regidor de Pagesia i Medi Natural, Dani Forcadell. El virus afecta les aus però no es transmet als humans.

LA XIFRA

9
municipis del Baix Ebre i el Montsià
hi ha inclosos dins les zones de risc d'introducció de la influença aviària.

LA FRASE

No es comercialitza cap animal que no hagi estat criat aquí a la granja
Anna Jiménez
copropietària de la granja luisiana

Més controls als criadors per a consum propi

El cos d'Agents Rurals ha intensificat els controls especialment als propietaris d'enzes de reclam per a la caça d'aus aquàtiques i als propietaris que crien ànecs per a consum propi. El parc natural del Delta no ha pres, de moment, mesures extraordinàries, tot i que també ha intensificat el control d'animals ferits o amb símptomes sospitosos. Fins ara, al delta no s'ha detectat mai cap cas de virus H5N8.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia