Medi ambient

L'ACA i Repsol ultimen el conveni que ha de fer tornar el cabal ecològic al riu Gaià

L'acord, que podria ser imminent, està pendent de definir detalls com ara la cota del pantà del Catllar

En els últims mesos, l'ACA (depenent del Departament de Medi Ambient de la Generalitat) i Repsol (que és qui fa ús de la majoria de recursos hídrics del pantà del Catllar) han celebrat diferents reunions per tal de consensuar el conveni que ha de permetre que el curs baix del riu Gaià recuperi el cabal ecològic. Segons van confirmar fonts de l'empresa petrolífera, el document es troba ja en fase de redacció i s'espera que en un termini breu ja hi hagi un acord total sobre les condicions que han de permetre fer realitat una de les reivindicacions històriques dels municipis del Baix Gaià, al nord del Tarragonès.

Aspectes pendents

El document establirà que a partir del moment en què l'aigua acumulada al pantà del Catllar superi una cota determinada es permeti que aquesta baixi pel curs baix del riu fins a la desembocadura, a Tamarit (Tarragona). D'aquesta manera, es compliria l'objectiu inicial de l'ACA de garantir un cabal ecològic al Gaià i de no afectar les concessions de l'aigua de l'embassament que tenen Repsol i els regants de la riera i el Catllar.

Precisament, un dels aspectes que encara s'estan discutint és a partir de quina cota concreta es permetrà la sortida d'aigua del pantà. Segons va fer públic l'ACA en la sessió informativa sobre la conca del Gaià, celebrada la setmana passada a Santes Creus, la Generalitat de Catalunya hauria plantejat que aquesta cota fos de 85, tot i que des de Repsol s'estaria defensant elevar-la fins a 93.

«Estem a l'expectativa de quines seran les xifres que finalment es pactaran abans de fer-ne qualsevol valoració», va explicar el membre de la plataforma Salvem el Gaià, Hèctor Hernández.

Un altre dels punts sobre els quals encara s'està pendent d'un acord entre ambdues parts és la definició del cabal que diàriament haurà de discórrer pel riu, però també de la quantitat d'aigua que s'hi vol fer baixar en els casos de crescudes controlades puntuals, que l'ACA vol plantejar per tal de limitar més bé la llera del riu. L'any passat, els tècnics responsables de la Generalitat van apostar perquè aquesta crescuda es fes un cop cada any.

Tal com van confirmar fonts de l'empresa Repsol, s'espera que en les properes setmanes s'acabin de consensuar els aspectes tècnics pendents del projecte i que, per tant, a principi de l'any vinent ja hi hagi un acord definitiu entre les dues parts. En qualsevol cas, la recuperació efectiva del cabal encara hauria d'esperar, ja que seria necessari, entre altres aspectes, fer actuacions de millora de la llera, que des de l'any 1975 ha estat seca.

L'ús d'aigua depurada, sobre la taula

La concreció del projecte per fer tornar l'aigua a la part baixa del riu Gaià coincideix en el temps amb l'arrencada, per part del Departament de Medi Ambient, del projecte que permetrà que la indústria petroquímica de Tarragona utilitzi aigua tractada de depuradora en comptes de la procedent del minitransvasament de l'Ebre, tal com està fent ara. Des de Salvem el Gaià, de fet, es reclama que aquest nou actiu (procedent bàsicament de la depuradora de Vila-seca i Salou) s'utilitzi també perquè Repsol redueixi la quantitat d'aigua que fa servir del pantà del Catllar en els processos de refrigeració de les seves plantes. Des de la companyia, es reconeix que la possibilitat està «sobre la taula», però que ni s'ha plantejat un projecte concret ni des de l'ACA s'ha vinculat amb el conveni per a la recuperació del cabal. Segons la directiva marc d'aigües de la UE, l'ACA té temps fins al 2015 per posar fi a l'estampa seca de la llera del riu Gaià. Des del 2007, una regenerada Salvem el Gaià ha involucrat en aquesta demanda els ajuntaments del Baix Gaià i el Consell Comarcal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona