Una empresa vol fer una planta de biomassa a Albons enfocada a aprofitar els fruiters del Baix Ter

El projecte està en una fase molt inicial, però l'Ajuntament ja ha dit que el veu bé

Rebrot i Paisatge i els socis locals han creat la societat Rebrot-Albons SL per tirar endavant el projecte, que encara està en una fase molt inicial. De fet, segons ha explicat Carles Vilaseca, el director de Rebrot i Paisatge, aquest projecte va lligat als que l'empresa vol fer a la Garriga –on ha aixecat una forta oposició local– i a Berga, i l'objectiu principal és la fabricació de pèl·lets per a les calderes de biomassa. El mercat principal del qual es vol nodrir la planta són els fruiters del Baix Ter –a través de la poda o del canvi d'arbres que es fa cada cert nombre d'anys, molts dels quals ara es cremen sense treure'n cap rendiment– i també les plantacions d'arbres que ara mateix no tenen excessiva sortida, com per exemple els pollancres. A més, també s'enfocarà al cultiu energètic, o sigui, a plantar arbres de creixement ràpid, per així anar subministrant matèria primera a la planta. Segons Vilaseca, la planta podria tractar entre 45.000 i 60.000 tones de fusta l'any, i l'energia se subministraria a la xarxa, mentre que la calor generada es faria servir per a la fabricació de pèl·lets, el mercat en què s'ha especialitzat l'empresa.

L'Ajuntament, d'acord

L'Ajuntament d'Albons i l'empresa ja han començat a parlar del projecte. El primer tinent d'alcalde, Josep Massaguer, ha explicat que des del consistori es veu positivament aquesta idea, si bé tot plegat encara està «a les beceroles, perquè encara han de lligar coses importants i començar a tramitar papers». Segons Massaguer, «per l'Ajuntament el projecte no seria cap problema, perquè generaria llocs de treball, donaria sortida a la biomassa de la zona i no és una indústria contaminant ni invasiva». A més, ha dit que s'haurien de negociar contrapartides per al municipi. La planta se situaria en uns terrenys prop de la zona on ara hi ha la depuradora d'Albons i l'Escala, que queda allunyada del nucli del poble.

Els altres dos projectes, a Cassà i Santa Coloma

Actualment estan en tramitació dues plantes de biomassa a les comarques gironines, una a Santa Coloma de Farners i una altra a Cassà. La primera està ara en fase de tramitació i, segons ha explicat el president del Consell Comarcal de la Selva, l'objectiu és començar-ne les obres el 2010. Hi haurà un consum anual d'unes 15.000 tones de fusta provinent sobretot de les Guilleries i el Montseny, l'energia es vendrà a la xarxa elèctrica i la calor serà per a indústries o habitatges, ja que la planta serà de gasificació. La planta de Cassà també s'està tramitant, i ara està en fase d'adquisició de terrenys i de redacció del projecte, i la voluntat és aprofitar biomassa de l'Ardenya i les Gavarres. A més, ja s'ha creat la societat que l'explotarà, Enerfust XXI, que ja ha començat a comercialitzar estella per a calderes de biomassa. Els últims anys també s'havia parlat d'altres projectes, per exemple un a Massanes, però s'han descartat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona