Medi ambient

Arriba el primer episodi de mosquits al delta de l’Ebre

Les altes temperatures i les inundacions en zones naturals provoquen una eclosió, especialment, a la zona de Riumar, a Deltebre

El Copate reclama més finançament i inversions “necessàries”

Veïns i visitants del delta de l’Ebre batallen estiu rere estiu amb la molesta presència de mosquits. Enguany, amb les inundacions prop de la desembocadura i les altes temperatures, ja s’han fet notar.

Tot i l’efectivitat dels tractaments aplicats pel Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) en més de 300 hectàrees, ja s’ha viscut un primer episodi, especialment, a la zona de Riumar (Deltebre), com confirma el director tècnic de l’organisme, Raül Escosa: “Hem tingut grans eficàcies però hi ha mosquit resultant, amb una petita crisi a Riumar.” La plaga també està començant a arribar al Poblenou del Delta, els Muntells i prop de la Tancada.

L’anomenat mosquit litoral es desenvolupa en espais naturals i no pon els ous a l’aigua, sinó al fang. És més agressiu i té un comportament més inestable, ja que creix ràpidament quan puja el nivell de l’aigua, de manera que deixa menys marge de maniobra per tractar la plaga. “Té un desenvolupament rapidíssim: diem que són espècies estressades, perquè piquen de dia, travessen el teixit dels texans i no respecten res, no és el típic mosquit urbà que a la nit molesta”, explica Escosa.

Paral·lelament, el Copate aplica durant l’estiu tres tractaments programats als arrossars perimetrals dels nuclis del Delta, on creixen dípters amb un comportament més previsible. L’organisme s’encarrega del control de la plaga aplicant una metodologia antilarvària. A través d’avionetes, s’actua als llocs de cria, a través de la molècula BTI, una toxina que, un cop ingerida, provoca la mort de les larves. “En una eficàcia del 95% o 98%, queda un 2 o 3% que són els mosquits resultants: apliquem la millor tecnologia però el Delta és molt Delta”, afegeix Escosa. “El millor tractament és el que no s’ha de fer, quan el terreny està eixut i no es poden desenvolupar larves”, conclou.

Més finançament

La lluita contra el mosquit té un finançament entorn del milió d’euros. Amb un conveni amb la Generalitat i la Diputació de Tarragona que acaba enguany, des del territori es reclamen més recursos per ampliar els tractaments. “No estem consolidats pel que fa al finançament”, lamenta el vicepresident i alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell. Un coixí més gran també permetria impulsar inversions, recorden, com una pista fixa per als avions i un magatzem per treballar amb més rapidesa.

LA FRASE

Els mosquits que viuen al litoral es desenvolupen ràpid, piquen de dia i no respecten res
Raül Escosa
director tècnic del copate

LA FRASE

No estem consolidats pel que fa al finançament
Joan Castor Gonell
vicepresident del copate i alcalde de sant jaume d’enveja

LA XIFRA

300
hectàrees
de zones naturals ha tractat el Copate després de detectar una pujada de l’aigua en zones naturals


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona