Medi ambient

Medi ambient

El Bages duplica aquest estiu la superfície cremada en incendis respecte al 2016

La desena d’incendis forestals que hi ha hagut fins ara han arrasat 179,3 hectàrees i l’any passat, 90

És la comarca barcelonina amb més afectació

Estiu negre pel que fa als incendis forestals a la comarca del Bages. I és que, segons dades de la Diputació, des de mitjan juny i fins al 31 de juliol, s’ha doblat la superfície cremada per focs forestals al territori respecte al mateix període del 2016, passant de les 90,48 hectàrees de l’any passat a les 179,32 del 2017. Pel que fa al nombre d’incendis, n’hi ha hagut menys però han estat més virulents: 13 l’estiu passat i 10 enguany. Tot això converteix el Bages en la comarca de tota la demarcació de Barcelona on la incidència dels incendis ha estat més important. I és que només l’incendi que va afectar Sant Fruitós de Bages el passat mes de juny ja va comportar la crema d’unes 150 hectàrees de vegetació.

Darrere del Bages se situa l’Anoia, amb 67,35 hectàrees afectades. L’abast dels incendis en aquesta comarca ha estat enorme: totes dues juntes sumen 246,67 hectàrees de les 262,49 que s’han cremat a la Catalunya Central. A l’altra banda de la balança es troben el Moianès, amb cap incendi forestal declarat, i el Berguedà, amb 2 focs computats que han cremat 0,21 hectàrees.

A Osona es quintuplica

Menció a banda es mereix la comarca d’Osona. Hi ha hagut gairebé el mateix nombre d’incendis –13 l’any passat i 12 aquest– però la superfície s’ha quintuplicat, tot i que en nombres absoluts no és gaire important: 3,62 hectàrees el 2016 i 15,61 aquest estiu.

Pel que fa a la resta de la demarcació de Barcelona, enguany s’han declarat 129 incendis, un 25% més que l’any anterior quan aleshores aquesta xifra va ser de 103 focs. Pel que fa a la superfície, la xifra es dispara, havent cremat aquest any 339,59 hectàrees enfront les 170,50 que es van incendiar al 2016 durant aquest període. El Solsonès depèn de la demarcació de Lleida.

LES XIFRES

38
incendis
hi ha hagut aquest estiu a les comarques de la Catalunya Central que formen part de la demarcació de Barcelona.
262,49
hectàrees
ja han cremat aquest estiu a la regió, majoritàriament al Bages, on se n’han incendiat gairebé 180.

L’home en sol tenir la culpa

La majoria d’aquest tipus d’incendis tenen el seu origen a causa de l’empremta de l’home. El responsable del Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PVI) de la Diputació, José Luis Herrera, va explicar que “un 60% dels focs declarats a la província són per causes humanes i la majoria són per alguna negligència”, tot i que va puntualitzar que algun també es va originar per tempestes elèctriques. Herrera va advertir que enguany el risc d’incendi és molt més alt a tota la demarcació principalment a causa de les elevades temperatures –accentuades per l’onada de calor– i de la sequera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona