Medi ambient

medi ambient

neteja

Donar valor a la neteja del fons marí

El Consorci de Turisme promou una prova pilot que vol consolidar a tota la costa del Maresme

Els submarinistes actuen a Santa Susanna i Malgrat de Mar

El Consorci de Turisme i el Consell Comarcal del Comarcal del Maresme, gràcies al suport econòmic de la Diputació, va posar en marxa ahir a Santa Susanna –i avui ho farà a Malgrat– una prova pilot de neteja del fons marí. La iniciativa pretén demostrar sobre el terreny la necessitat de mantenir una actuació constant i periòdica de la part que no es veu del litoral, “però que també s’ha de mantenir en les millors condicions possibles”. “Ningú no discuteix que com a destinació turística que som hem de tenir les platges netes i endreçades, però nosaltres volem fer un pas endavant i fer possible que l’interior del nostre mar també tingui bona salut”, va precisar ahir el president del Consorci, Joaquim Arnó i actual president accidental del Consell Comarcal. L’acció, gestada durant mesos i que finalment s’ha pogut resoldre quan la temporada és a punt d’acabar, s’ha centrat en dos municipis del nord de la comarca “però amb característiques diferents”. A Santa Susanna s’ha buscat una platja al costat de la desembocadura de la riera i amb una presència important de banyistes, i a Malgrat s’ha optat per la franja a tocar de la desembocadura del riu Tordera, allunyada del centre. “Són municipis que ja tenien predisposició a fer aquest tipus de neteja i que ens permetran comprovar quins tipus de material hi ha en el fons marí”, assenyala Arnó.

Conscienciar

El treball el duu a terme l’entitat sense ànim de lucre de submarinistes voluntaris Sin Pasaje de Vuelta, amb la col·laboració del centre Buceo Hispania sobre un quilòmetre lineal de costa i uns 200 metres de profunditat. També hi col·laboren les embarcacions de Salvacat i El Moll d’Arenys de Mar. “Som vuit persones que ens repartirem la zona acotada i que farem tres immersions amb la voluntat de recollir el màxim de material possible”, va explicar Carla Pérez, la secretària de l’entitat, que va recordar que en la darrera actuació feta a les platges de Barcelona van acumular fins a 80 quilos de brossa. “Més enllà de l’actuació en si, es tracta de conscienciar banyistes i ciutadans en general de la necessitat d’evitar que el fons marí es transformi en un abocador per culpa de l’acció de l’home”, va dir Pérez, que va puntualitzar que per aquest motiu les immersions s’han fet al costat de rieres i desembocadures, “on és més habitual localitzar deixalles”.

La prova pilot es va desenvolupar durant tot el dia i a l’hora de tancar aquesta edició encara no es coneixia el volum total del material recuperat. Tot i això, els submarinistes sí que van avançar que es repetien els mateixos patrons que en altres zones i ahir van recollir llaunes, garrafes, embolcalls, gots i bosses de plàstic, trossos de mobles i restes de roba. Com a curiositats, al piló de deixalles s’hi van afegir una hamaca i un motor de cotxe.

Lligar el futur

Joaquim Arnó va exposar, acompanyat de representants dels ajuntaments de Santa Susanna i Malgrat de Mar, que la iniciativa no pretenia quedar-se en una anècdota. “En el proper consell d’alcaldes del dia 26 es presentaran els resultats de les proves pilots i es plantejarà als presents la possibilitat de facilitar aquesta neteja de forma reglada i tirar endavant aquest projecte”, va comentar, i hi va afegir que abans de prendre una decisió en ferm “caldrà saber quins són els costos reals, com s’han de finançar i quines són les competències de cadascú”.

En tot cas, Arnó confia que la proposta trobi terreny abonat en els municipis de costa “en tant que ho concebin com un valor a afegir a la seva oferta de platges i com un deure mediambiental que beneficia tota la comarca”. En aquest sentit, es treballa amb l’horitzó de la Setmana Santa vinent per tenir enllestit un projecte concret i amb un calendari d’actuacions.

LA FRASE

Volem fer un pas endavant i fer possible que l’interior del nostre mar també tingui bona salut
Joaquim Arnó (PDeCAT)
president del consorci de turisme del maresme

Una experiència amb anys de recorregut

La neteja del fons marí dels municipis de costa del Maresme no és una proposta nova. Històricament, diverses entitats de submarinistes voluntaris han actuat amb col·laboració dels ajuntaments per realitzar immersions i recuperar per al reciclatge un bon nombre de materials mentre feien campanya de conscienciació. L’Associació Voluntariat de l’Alt Maresme de Medi Ambient (VAMMA) va ser una de les més actives en aquest àmbit i va aconseguir transformar en cita obligada pels banyistes i curiosos les jornades de recuperació de la brossa marina. Les immersions més recents fetes per submarinistes alerten de la presència cada cop més nombrosa de tovalloletes humides, el material de les quals s’enganxa al fons i malmet la flora i la fauna marines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona