Absolen una paperera de la Riba que va fer vessaments incontrolats al riu

S'ha desestimat un recurs d'una entitat ecologista, al qual es va adherir la fiscalia

El procés judicial que s'havia iniciat contra l'administrador i el director tècnic de la paperera Gomà-Camps de la Riba per un suposat delicte contra els recursos naturals i el medi ambient ha quedat tancat de manera definitiva, després que l'Audiència de Tarragona ha desestimat un recurs presentat per l'organització L'Escurçó, la qual es mostrava en desacord amb una primera sentència sobre el cas en què ja s'absolia als responsables de l'empresa. La fiscalia de Medi Ambient es va adherir «íntegrament» al recurs, en considerar que la resolució inicial dictada l'octubre de 2008 pel jutjat penal número 3 era contradictòria, ja que «al principi» s'afirma que els fets són constitutius de delicte», si bé al final es conclou el contrari. I és que, tant en la primera com en la segona sentència, es declara «acreditat» que els propietaris van permetre abocaments al riu Brugent, i que la quantitat d'aquests era superior a l'autoritzada pel pla de descontaminació gradual. S'afegia, a més, que els dos responsables que han estat exculpats van crear un dipòsit de fangs a la riba del riu, malgrat que aquests fangs no havien passat abans per la centrifugadora; que en mostres recollides el 1995 i el 1996 es van trobar altes taxes de toxicitat, i que en les fotos que es van aportar a la causa s'hi apreciaven «importants concentracions d'aigua contaminada».

La darrera sentència que ratifica l'absolució dels processats, però, refusa «la suposada incongruència» de la primera resolució judicial, ja que el magistrat va posar clarament de relleu que els fets no van suposar un perill per a la salut de les persones, ni tampoc podien perjudicar greument les condicions de vida dels animals o dels espais naturals propers. Es conclou, finalment, que no es disposa de dades suficients que possibilitin saber de quina manera van poder repercutir els abocaments en les aigües del riu, ni si les condicions de vida animal i vegetal van resultar perjudicades: «Les emissions que sobrepassen el límit reglamentari són susceptibles d'afectar l'ecosistema fluvial, però això no és deduïble a través de les fotos que consten en la causa, que tampoc serveixen per valorar la gravetat de la situació.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona