Medi ambient

ANDREU ESCOLÀ

PRESIDENT DEL GEPEC. GRUP D’ESTUDI I PROTECCIÓ DELS ECOSISTEMES CATALANS

“El que fan amb l’aigua del riu Siurana és un espoli”

El president del grup ecologista parla dels problemes de cabal al riu Siurana a causa d’una concessió feta l’any 1935 a una comunitat de regants i es qüestiona qui fa negoci amb l’aigua sobrera

Quina és la situació del riu Siurana?
El problema del riu és que es queda sense aigua perquè es desvia pràcticament tota la de la capçalera del riu cap a Riudecanyes, deixant només 20 litres per segon com a cabal ecològic. Això a l’hivern aguanta, perquè va plovent i hi ha afluents, però a l’estiu perllonga molt la sequera i aquests 20 litres desapareixen en pocs metres, i això afecta la biodiversitat del riu, els arbres, la fauna i els pobles que hi ha més avall, on els arriba aigua amb alts índexs de manganès i l’han de potabilitzar.
Què proposen els ecologistes per pal·liar aquesta situació?
Nosaltres estem demanant que l’assut i el canal de derivació, que és el que s’endú l’aigua tres quilòmetres passats el pantà de Siurana, s’enderroqui i que l’aigua baixi tota pel riu, donant-li vida, proporcionant aigua a les poblacions, omplint els aqüífers i tancant el cercle, perquè al final torna a l’Ebre però havent recuperat 40 quilòmetres de biodiversitat. Tècnicament és viable i ràpid.
Què passa amb els que ara fan servir l’aigua del Siurana a través del pantà de Riudecanyes?
Proposem que aquesta pèrdua d’aigua que tindria el pantà de Riudecanyes es compensi amb la concessió que tenen del minitransvasament de l’Ebre que no es consumeix. Si la concessió és de 120 hectòmetres cúbics i se n’estan consumint uns 80, vol dir que en sobren 40 que es poden abocar al pantà de Riudecanyes. El que no té sentit és que la gent del Priorat es quedi sense aigua mentre al Baix Camp no es consumeix la concessió.
I per què no es fa això?
La instal·lació actual és anacrònica i en el seu moment es devia fer perquè no hi havia alternatives, però ara això no s’arregla per la debilitat intrínseca del Priorat, perquè parlem d’una qüestió política i no hi ha hagut mai cap voluntat d’arreglar-ho, tot i que alguns alcaldes ho han intentat. Al Ter bé que s’ha aconseguit recuperar el 70% del cabal i s’ha fet amb acords polítics.
Qui té l’última paraula?
El riu pertany a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) però des de la capçalera i fins a l’assut és propietat de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), perquè el pantà és seu. La concessió de l’aigua la té tota la comunitat de regants del pantà de Riudecanyes, una concessió molt bèstia perquè mai ningú pogués tocar res ja que és quatre vegades el que consumeixen, una quantitat que mai ha baixat pel riu.
Quin és el full de ruta per resoldre-ho?
Vam presentar un estudi fet per Ecologistes en Acció on es posa en evidència aquesta situació i la solució i l’hem fet arribar a l’ACA i a la CHE, amb qui ens hem de reunir en breu per parlar-ne.
Aquest informe també atribueix el despoblament del Priorat a la manca d’aigua, no?
Està clar que si mires els índexs de l’estudi, des de fa 50 anys el Camp de Tarragona no para de créixer, mentre que el Priorat va disminuint els índexs de població. El futur del desenvolupament econòmic del Priorat també passa per tenir la seva aigua, i més amb els anys de canvi climàtic que venen, que faran que les vinyes pateixin molt i necessitin un reg de suport. El que no pot ser és que l’aigua d’aquí enriqueixi el Camp de Tarragona i gent de Torroja hagi hagut de comprar enguany aigua potable per netejar les tines perquè la que arribava tenia massa manganès.
Qui s’enriqueix amb aquesta aigua?
Els pagesos que consumeixen aigua i que tenen els seus drets i les seves accions no són el problema, perquè ells no gasten tota l’aigua que es desvia. Estem segurs que hi ha una mala gestió d’aquesta aigua i que algú hi fa negoci, perquè és una aigua molt més barata que la de l’Ebre i de més bona qualitat. Ara estem en alerta perquè no hi ha aigua al pantà de Siurana i això passa perquè en dos anys s’han fet petar dos pantans. On ha anat a parar aquesta aigua?
No ho sé. On creu que ha anat?
Creiem que a l’estiu comunica amb turisme i també amb indústria. Tot és un misteri però aquí els pagesos moren, abandonen la terra o fan pous i l’hora d’aigua per acció que deixen alliberada no sabem on va. Sabem que fa 30 anys es va vendre aigua a la indústria tot i l’oposició dels regants i aquestes canonades encara hi són i potser també estan comunicades amb el CAT, no ho sabem.
Parlen d’espoli de l’aigua...
Perquè ho és, amb documentació legal, però no deixa de ser un espoli. Hi ha una llei de l’any 1985 que diu que l’aigua és publica i allí hi ha unes instal·lacions al mig del riu i diuen que són seves i que tot és seu... Què vol dir una concessió a perpetuïtat? Això és un bé públic i potser si haguessin sigut més generosos ningú s’hauria queixat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona