Medi ambient

MEDI AMBIENT

Milloren amb una rampa el trànsit de peixos a l’Onyar

Aquesta setmana han començat les obres, que es duen a terme a sota del pont de Pedret, a Girona

Una escala de peixos permetrà que les espècies superin la resclosa que hi ha en aquest tram del riu

Una escala de peixos: és la infraestructura que s’ha començat a construir a l’Onyar, just a sota del pont de Pedret de Girona. És la primera obra d’aquestes característiques que hi haurà a la ciutat i la previsió és que estigui enllestida d’aquí a unes tres setmanes. Segons va explicar ahir el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà de l’Ajuntament, Narcís Sastre, l’actuació permetrà que hi hagi una circulació més fluida de peixos al riu. Actualment, en el punt on s’estan realitzant els treballs hi ha una resclosa que suposa una barrera física i que dificulta la mobilitat de les espècies, així com la seva reproducció. L’escala de peixos estarà situada en un lateral de la resclosa i servirà per donar continuïtat als moviments naturals dels animals, ja que serà com un lloc de pas.

Sastre també va indicar que el fet que la intervenció s’hagi iniciat de moment a l’Onyar respon “a la voluntat de l’equip de govern per aconseguir que el riu combini cada cop més dos valors: el paisatgístic, des d’un punt de vista estètic, però principalment l’ecològic”. “Hem d’anar recuperant tots els àmbits propis de l’Onyar, que s’han anat perdent en les darreres dècades”, hi va afegir. Per exemplificar-ho, va assenyalar que la nova infraestructura és una mena de “rampa i escala”: “Es col·locaran un seguit de pedres que possibilitaran que els peixos salvin el pendent de la resclosa de manera suau. Les espècies que hi viuen o hi transiten podran continuar el recorregut, mentre que ara la resclosa resulta un pas infranquejable per a molts peixos. Amb aigua contínua baixant, remuntaran aquest tram, tant de pujada com de baixada.”

A la sortida de la rampa es construirà una bassa per atraure la fauna i conduir-la cap a l’escala, i aconseguir així que els peixos puguin pujar-hi contra corrent i salvar l’altura de la resclosa. L’Ajuntament du a terme l’obra en col·laboració amb el Consorci del Ter. L’actuació costarà 48.375 euros (la meitat, aproximadament, la pagarà el consistori i l’altra el Consorci).

El regidor va concretar que, actualment, el cabal de l’Onyar se situa en els 0,4 o 0,5 metres cúbics per segon: “A Girona, gran part de l’aigua que hi veiem ve del Ter, derivada de la séquia Monar, on la setmana vinent possiblement s’hi podrà augmentar l’afluència al mig m³/s.” I un altre punt on s’està pensant actuar és al Ter, a la resclosa de sota la passera de Fontajau de Girona.

Nou metres de llargada

L’obra s’ha adjudicat a Excavacions J. Peraferrer. L’escala de peixos, que es fa a l’aiguabarreig dels rius Onyar i Ter, tindrà 9 metres de longitud, un pendent màxim de l’1% i ressalts de 3,5 cm d’altura cada mig metre. El projecte s’ha plantejat tenint presents els cabals de l’Onyar i el Ter i amb l’objectiu que estigui operativa un 90% dels dies. El gerent del Consorci del Ter, Ponç Feliu, va destacar que el lloc on es fa és un dels punts més importants de presència de peixos autòctons i, en alguns casos, amb poblacions escasses, com la bavosa de riu, l’espinós i l’anguila: “Complementen el barb o la bagra, que són varietats autòctones, cada vegada menys freqüents als rius de casa nostra. Al Ter hi ha poblacions relativament sanes, i tot plegat pot afavorir molt que vagin aigües amunt cap a l’Onyar, i que el seu recorregut també es colonitzi amb aquestes espècies.”

LA FRASE

Aquesta actuació restaurarà la connectivitat fluvial a l’altura del pont de Pedret
Narcís Sastre
REGIDOR DE PAISATGE I HÀBITAT URBÀ DE L’AJUNTAMENT DE GIRONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona