Medi ambient

Trampes per a vespes asiàtiques a la Vall d’en Bas

L’Ajuntament en distribueix una trentena a tot el territori i demana als veïns que ajudin a identificar nius

Aquest municipi va ser el primer al país, el 2013, on es va detectar un niu

L’Ajuntament de la Vall d’en Bas ha instal·lat una trentena de trampes per atrapar vespes asiàtiques (Vespa velutina), en diferents indrets del municipi. Cal recordar que en aquest municipi s’hi va localitzar a finals del 2013 un dels primers nius d’aquest tipus de vespa, en concret al nucli del Mallol. Aquestes trampes es mantindran actives durant un mes i mig amb l’objectiu de capturar reines fundadores, segons la nomenclatura dels tècnics, d’aquest tipus de vespes.

L’Ajuntament de la Vall d’en Bas disposa de la col·laboració de dos apicultors voluntaris que cada deu dies controlaran aquestes trampes, faran un registre dels exemplars capturats i faran arribar aquestes dades a l’associació Apicultors Gironins Associats. Coincidint amb la instal·lació d’aquestes trampes, el govern local ha fet una crida pública a tots els veïns a participar en la campanya de control de nius recordant que, per cada niu retirat, s’evita que se’n creïn una vintena. En concret, els demana que observin si hi ha nius d’entre 4 i 6 centímetres de forma arrodonida i de color marronós a les canaleres, els voladissos de les teulades, garatges i porxos, que són els llocs on les vespes reines solen fer els nius. I que, si en detecten algun, ho comuniquin a l’Ajuntament.

Així mateix, els ha difós informació sobre com es pot fabricar una trampa casolana, per instal·lar-la a casa, amb una ampolla d’aigua de plàstic on s’aboca un líquid, Avispa’clac, que les atrau.

La vespa asiàtica o Vespa velutina és una espècie forana procedent del sud-est asiàtic. A Europa, ha trobat un clima ideal per al seu desenvolupament, ha trobat abundància d’aliment i, el més important, no hi té cap enemic natural. Això l’ha convertit en una espècie invasora que es reprodueix i es dispersa per tot el continent ràpidament.

Tot i no ser una espècie perillosa per a la salut i el benestar humà, sí que ho és per a la biodiversitat i l’apicultura, ja que desplaça les vespes autòctones i caça centenars d’abelles diàriament, sobretot en època de cria, per alimentar les seves larves. L’efecte és sobretot rellevant amb les abelles de la mel. Aquesta, a més de ser una espècie de gran interès apícola, també és molt important per la seva capacitat de pol·linitzar la flora autòctona, i desenvolupa una funció de vital importància en el manteniment dels nostres ecosistemes.

LA DATA

04.12.13
és el dia en què
es va localitzar al Mallol, a la Vall d’en Bas, el primer niu de vespa asiàtica del país.

Laboratori d’assaig

El niu de vespa asiàtica localitzat el 2013 a la Vall d’en Bas va servir al Departament d’Agricultura per analitzar-lo i per aprendre coses sobre el comportament d’aquests insectes.

Es va localitzar en una roureda del puig del Mallol, a tocar d’uns camps de conreu. Tenia forma de bola, de més de 60 centímetres d’alt per 40 d’ample i contenia unes 60.000 vespes.

Els tècnics ja van informar aleshores que hi devia haver més nius a la zona i van alertar que de cada niu en surten entre 70 i 200 vespes mare que fan els seus propis nius. El niu del Mallol es va localitzar a l’hivern, quan es va fer visible per la caiguda de les fulles de l’arbre on estava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona