El parc natural de la Garrotxa estudia com va afectar la nevada de fa un any els ecosistemes

Tem que es perdin espècies úniques presents als boscos madurs més afectats

El parc va ser el pioner a les comarques gironines a detectar i inventariar els boscos madurs, un treball que es va fer a tota la comarca i en què es van localitzar 74 boscos d'aquesta tipologia. D'aquests, dotze estan localitzats dins els límits del parc natural. Arran d'aquest treball es va començar a fer un seguiment de l'evolució d'aquests boscos, i també de la fauna i la flora que els integren. Joan Montserrat, tècnic del parc, ha explicat que això va servir per fer un inventari d'ocells, i que també es van trobar espècies d'escarabats únics a Catalunya i líquens que no s'han trobat enlloc més de la península Ibèrica. Però amb el temporal han hagut de canviar tots aquests plantejaments, i ara els estudis serviran per comprovar com evolucionen aquests boscos, separats en dues tipologies: els boscos on no es farà res i els boscos on el propietari netejarà els desperfectes ocasionats per la nevada. «Una pertorbació d'aquest tipus sempre comporta un rejoveniment del bosc, però si és madur respecta la seva estructura, si bé com que amb el canvi climàtic aquests episodis de sequeres i pertorbacions seran cada cop més habituals, serà interessant veure com els afecten.»

Un dels perills és que, pel fet d'haver perdut coberta forestal, entri més llum als boscos i que això faciliti l'aparició de plagues o espècies al·lòctones. A més, les noves condicions podrien afectar algunes de les espècies de flora o fauna d'interès que s'hi havien detectat. Actualment, els tècnics del parc ja estan recollint diverses dades.

Dins el pla especial

Els boscos madurs que s'han trobat s'han incorporat dins el pla especial del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Tot i això, la normativa permet als propietaris desenvolupar una gestió del bosc i poder-ne fer els aprofitaments que considerin oportuns. En alguns casos, però, aquests boscos s'han incorporat a la xarxa de la Diputació, de manera que es compensa els propietaris perquè no els talin. En tot cas, el que ha explicat el parc és que l'estudi que es va fer de la flora i la fauna que els formen serveix perquè es tinguin en compte si el propietari vol fer algun aprofitament a la seva finca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona