Medi ambient

Un tribunal alemany ordena paralitzar la tala d’un bosc mil·lenari

El consorci elèctric RWE pretén desforestar cent hectàrees dels boscos de Hambach ampliar una mina de lignit a cel obert

A mitjan de setembre va començar el desallotjament dels activistes que ocupen el lloc des de 2012

La Justícia alemanya ha ordenat aquest divendres la paralització de la tala d’un bosc mil·lenari a l’oest del país, on el consorci elèctric RWE pretén ampliar una mina de lignit a cel obert.

Un tribunal de la ciutat de Münster (Rin del Nord-Westfàlia) ha ordenat parar la desforestació prevista de cent hectàrees que RWE tenia previst realitzar des de mitjan octubre en un projecte que va suscitar l’oposició radical de moviments ecologistes.

El Tribunal Administratiu Superior d’aquesta localitat ha dictaminat la paralització de la tala fins conèixer el resultat de la denúncia interposada per la Lliga de Protecció de la Naturalesa i el Medi ambient (BUND en les seves sigles en alemany) contra el pla de l’elèctrica.

La batalla contra la desforestació del bosc de Hambach, d’uns 12.000 anys d’antiguitat, s’ha convertit en aglutinant de l’ecologisme alemany i milers d’activistes ocupen el lloc des de 2012.

A mitjan setembre passat es va procedir al desallotjament dels activistes amb un gran desplegament d’efectius antidisturbis i es va començar a desmantellar les cases de fusta construïdes en els arbres i altres habitacles d’acampada dels ecologistes.

El 19 de setembre un periodista que cobria la protesta va morir en caure al buit des de quinze metres d’altura, on estaven encimbellats els activistes.

El desallotjament es va produir com a conseqüència de l’aplicació dels plans, pactats amb les autoritats regionals, del consorci RWE per estendre les seves extraccions de lignit a cel obert.

Per dissabte al matí està convocada una manifestació a la qual s’espera que assisteixin unes 20.000 persones a favor de la protecció del bosc de Hambach. Tot i que la policia la va prohibir, un tribunal d’Aquisgrà (oest) va decidir autoritzar-la a les rodalies de la zona.

Desastre ecològic i mala gestió

Els boscos de Hambach s’estenien fins als anys 80 del segle passat per uns 85 quilòmetres quadrats, la meitat dels quals han estat ja explotats pel consorci, que estima hi ha encara 2.500 milions de tones de lignit per extreure.

Per als ecologistes i part de la ciutadania de la regió la desforestació és, a més d’un desastre ecològic, resultat de la mala gestió a escala de tots els poders –del govern federal i del Land– de l’anomenada transició energètica, precipitada per la decisió de l’Executiu de la canceller Angela Merkel de tancar les plantes nuclears.

La “apagada nuclear” i l’adéu a aquesta font d’energia es va decidir en 2011, sota l’impacte de la catàstrofe de la central japonesa de Fukushima, a Japó.

D’acord amb els plans de l’Executiu, pactats amb els consorcis energètics, l’últim reactor hauria de desconnectar-se de la xarxa elèctrica el 2022.

Aquesta decisió va obligar a endarrerir els plans alemanys d’abandonament del carbó i també de la fi de les subvencions a aquestes extraccions.

Les mines de la veïna conca del Ruhr, antiga zona minera per excel·lència, han anat tancant, amb els corresponents efectes sobre el mercat laboral de la regió, empobrida com a conseqüència del desmantellament de les mines, però les extraccions a cel obert prossegueixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona