Neva sobre trinxat

Brigades forestals netegen els boscos del Camp i l'Ebre, on la neu ha agreujat els efectes encara visibles de les ventades del 2009

Les dues nevades que han caigut aquest any a la demarcació de Tarragona han contribuït a empitjorar l'estat dels boscos, i més, tenint en compte que a banda d'aquests darrers episodis de temporal, en molts terrenys forestals, no s'hi han acabat ni tan sols les tasques de neteja dels estralls que va ocasionar la gran ventada de principi del 2009. Segons recorden els tècnics forestals, la nevada del gener va ser especialment virulenta a la Conca de Barberà, al Priorat, a la Terra Alta i la Ribera d'Ebre; la de principi d'aquest mes va originar destrosses al Baix Penedès i a la Conca i, en menor mesura, al Priorat i a les parts altes de l'Alt i el Baix Camp. Aquesta pressió que s'ha repetit sobre els boscos d'aquestes comarques fa que, en molts, hi sigui freqüent trobar-hi un bon nombre d'arbres tombats, recolzats, esqueixats o bé aixafats per d'altres, en cotes que oscil·len entre 400 i 700 metres. Es tracta, majoritàriament, de boscos mediterranis on predomina el pi blanc i l'alzina, que són unes espècies que acostumen a desarrelar-se més fàcilment perquè estan menys adaptades a aquest tipus de pertorbacions i a l'acumulació de gruixos de neu entre trenta i quaranta centímetres i, per tant, són més sensibles.

Per pal·liar els efectes de la climatologia i reduir, sobretot de cara a l'estiu, el risc d'incendi en els paratges perjudicats, aquesta setmana tres brigades forestals del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat han començat a netejar els punts del Camp on calia actuar en més urgència. Un d'aquests grups està destinat al Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet, un altre a la zona de Cabra del Camp i, el tercer, al Parc Natural de Montsant i als seus entorns. A part d'aquests equips, hi ha una brigada forestal gestionada pel Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (Cire) –que és l'empresa pública del Departament de Justícia– a Capçanes i una altra al Montmell. A partir d'aquesta iniciativa, els interns que es troben en règim de semillibertat tenen l'oportunitat de dur a terme un treball remunerat a l'exterior del centre penitenciari que els permet formar-se en oficis que el mercat demana; alhora, mitjançant aquesta experiència, adquireixen hàbits laborals. Pel que fa a les Terres de l'Ebre, hi ha una brigada de prevenció d'incendis a la zona del Parc Natural dels Ports, on l'estiu passat va tenir lloc el tràgic foc en què van morir cinc bombers del GRAF Lleida. Tots aquests professionals se centren en la millora dels camins i en la recuperació del potencial forestal a partir de la tala de la vegetació afectada i el tractament de les restes vegetals.

Piles de llenya pels veïns

Una brigada vinculada al Cire, que està composta per tres persones vingudes de Barcelona, va començar a actuar divendres en els laterals dels boscos que ressegueixen la TV-2443, a l'altura de la Juncosa de Montmell. L'encarregat explicava que la seva tasca consisteix a netejar una àrea de 25 metres a banda i banda de la carretera per ajudar al fet que, sobretot en cas d'incendi, els efectius es puguin endinsar a l'indret amb més facilitat. A part d'això, també enretiren el munt d'arbres tombats –sobretot pins blancs– que hi ha en aquesta part. Després, una màquina s'encarrega de triturar les branques més fines de les capçades. A més, quan hi ha troncs gruixuts que estan escampats, els apilen a la cuneta perquè els veïns dels municipis pròxims se'ls puguin emportar.

Uns quilòmetres més enllà, el mateix dia, també hi havia un veí d'Albinyana, que està jubilat, i comentava que es desplaça cada quinze dies a aquest lloc on, de manera altruista, també es dedica a millorar aquests espais: «Tot i que no són terrenys meus, fa cap a tres o quatre anys que intento contribuir a la millora de les zones forestals. Normalment, recullo la brossa i m'emporto a casa els troncs per la llar de foc. Independentment dels treballs de l'administració, considero que l'esforç fet pels ciutadans a nivell particular pot ser molt beneficiosa».

Ajuda de 67.000 euros al Camp

Al maig finalitza el termini per executar els treballs que van entrar en la convocatòria d'ajuts extraordinaris que el Departament de Medi Ambient va atorgar per les nevades, les ventades i la sequera dels anys 2008 i 2009. Segons calcula la Generalitat, en el conjunt de les zones que van resultar malmeses per aquests episodis, s'hi han dut a terme més de la meitat de les tasques de restauració. Aquestes subvencions eren, d'una banda, per millorar les infraestructures i, per l'altra, per a la recuperació del potencial forestal. A la demarcació de Tarragona, l'Alt Camp va rebre 28.968 euros; el Baix Camp, 27.167, i la Conca, 11.500. A part, el govern de l'Estat espanyol s'afegirà a les ajudes que la Generalitat ha començat a desenvolupar per solucionar els efectes de les nevades d'aquest any. La setmana que ve, el govern català aprovarà que els ajuntaments puguin recuperar les despeses corrents que van haver de fer pel temporal; i l'ACA destinarà més de 500.000 euros de manera urgent a la neteja de lleres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona