La Generalitat delimita una zona de confinament del cargol poma al Delta

Es detecta la presència de la plaga en alguns arrossars des de fa tres anys

Tot i que va ser a l'agost del 2009 quan van saltar totes les alarmes per la presència del cargol poma al delta de l'Ebre, s'ha constatat que aquesta espècie és present en arrossars del costat de l'ermita de l'Aldea des de fa tres anys. «Hi ha una afectació puntual als arrossars que fa anys que s'arrossega i que podem dir que és moderada tirant a baixa», va explicar ahir el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, que també va detallar que el Departament de Medi Ambient continua treballant «de forma intensa» per determinar l'origen de la plaga. Salvadó va fer aquestes manifestacions després de la reunió de la comissió de seguiment de la plaga del cargol poma, formada per representants del govern, comunitats de regants, cooperatives arrosseres i entitats ecologistes. En aquesta reunió, es va fer balanç de les actuacions dutes a terme fins ara per combatre el mol·lusc invasor, unes actuacions que han permès eradicar un 80% dels exemplars de cargol poma. Concretament, s'han extret 37.000 exemplars adults i 20.000 postes, s'han fet estudis genètics sobre l'espècie i s'han analitzat diferents productes fitosanitaris. Unes actuacions que han suposat una inversió de 300.000 euros. «Tenim la població estabilitzada i això ens permet afrontar la campanya d'enguany amb millors condicions del que ho vam fer l'agost del 2009», va assenyalar Salvadó.

Pel que fa a la zona de confinament, coincideix amb la superfície d'arrossar que es va assecar aquest hivern abans del previst. «El primer objectiu és mantenir la plaga en aquest espai», va dir el delegat del govern a l'Ebre.

Pla d'ocupació

Aquest mes de maig començarà un segon pla d'ocupació amb sis treballadors. Ara, però, la feina serà menor perquè a partir de dissabte s'inunden els arrossars i ja no es podran extreure manualment els cargols poma. També durant les setmanes vinents el Departament d'Agricultura convocarà els arrossaires de la zona de risc, que afecta els termes de l'Aldea, Camarles, l'Ampolla i Jesús i Maria, per donar-los recomanacions de com evitar la propagació de la plaga i se'ls explicarà els assajos que fa l'IRTA amb un producte químic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona