Medi ambient

Salvem la Devesa i els veïns, preocupats de nou per les fumigacions al parc

Destaquen la toxicitat dels productes i creuen que s’ha avisat tard i poc, i que hauria estat millor tancar-lo

Les actuacions es fan tres nits d’aquesta setmana

La plataforma Salvem la Devesa i l’Associació de Veïns Devesa-Güell es mostren preocupats, com ja van fer-ho l’any passat, per les fumigacions que es fan durant tres nits d’aquesta setmana al parc urbà per evitar les plagues. Avisen que la toxicitat dels productes que s’utilitzen es manté durant diversos dies en el sòl i en l’aigua, i consideren que s’ha avisat tard –afirmen que cal notificar-ho als veïns amb 8 dies d’antelació– i que els rètols d’avís –presents als accessos del parc– són insuficients. “S’hauria de tancar el parc. Molta gent hi anirà sense tenir-ne ni idea. Al nou parc de salut, per exemple, hi ve gent de tot Girona. També és un perill per als gossos”, assenyalava ahir el vicepresident de la plataforma i president de l’associació de veïns, Salvador Guardiola.

Les fumigacions per controlar artròpodes i fongs que afecten els plàtans van començar aquesta nit passada i seguiran dues nits més. Es fan de les onze de la nit a les sis del matí, utilitzant uns productes fitosanitaris basats en Deltametrina (al 1,5%) i en Tetraconazol (al 12,5%). La plataforma i l’associació afirmen que el Tetraconazol es manté més de 14 dies al sòl i la Deltametrina, entre 30 i 100 dies, despenent de factors meteorològics. A més, destaquen que a l’aigua augmenta la seva toxicitat i no es degrada.

Subratllen que entenen que la fumigació és necessària per evitar plagues –tot i que diuen que s’arriba a una alçada de poc més de 20 metres, quan els arbres en fan entre 20 i 60–, però que cal vigilar que no coincideixi amb activitats al parc. En aquest sentit, assenyalen que ha calgut traslladar al parc Migdia les activitats previstes divendres pel Dia del Ioga, i qüestionen que la piscina municipal es mantingui oberta aquests dies.

Guardiola recorda que ja l’any passat van recollir les mateixes queixes tant per les substàncies tòxiques com per la falta d’informació, i que ara de nou “el problema torna a ser el mateix”.

El consistori defensa que es compleix la llei

L’Ajuntament de Girona defensa que fa més d’una setmana que hi ha la informació sobre les fumigacions tant al web municipal com amb cartells tant als accessos a la Devesa com a les escales de veïns properes al parc, subratllant que “la llei obliga a avisar dos dies abans” i que es va fer molt abans. Fonts municipals també destaquen que a la zona propera a la piscina s’hi actuarà a primera hora de la nit perquè quan aquesta obri al públic ja hagin passat més de 10 hores des de l’aplicació del tractament, i recorden que el “període de seguretat” és de dues hores.

Així consta també en els cartells penjats al parc i als edificis propers, en què s’avisa de “no entrar a la zona tractada fins al cap de 2 hores”. Altres recomanacions com a mesures preventives de seguretat són tancar balcons i finestres durant el tractament; recollir els animals, objectes, roba i aliments de finestres i balcons; evitar el contacte amb les herbes del parc durant les 24 hores posteriors al tractament, i evitar també durant 24 hores que els gossos mengin herbes del parc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona