Una investigació de la URV estudiarà l'evolució de la temperatura del calaix que guarda el reactor de Vandellòs I

Enguany s'invertiran 150.000 euros en projectes de recerca en desmantellament

Els tres projectes integren la setena campanya de recerca conjunta entre l'empresa estatal de residus i la Rovira i Virgili.

Un model matemàtic de predicció.

La inversió arriba als 150.000 euros i un dels projectes beneficiaris, liderat pel catedràtic Ildefonso Cuesta, busca sistematitzar la presa de dades de temperatura, pressió i humitat a dins del calaix que guarda el reactor de Vandellòs I, un control que es fa periòdicament. L'estudi busca establir una correlació entre els valors de dins i de fora del calaix, de manera que en unes determinades condicions ambientals a l'exterior de l'edifici es puguin predir els valors de l'interior. I en el cas que no es pugui fixar una correlació, s'estudiarà exhaustivament l'evolució de les variables a dins. El sistema ha de permetre enriquir la vigilància del reactor en latència, que no es desballestarà fins al 2028. De tota manera, la direcció del Centre Tecnològic Mestral va aclarir ahir que l'evolució tèrmica no condiciona la durada final del període de latència, que es basa en la predicció de la decaiguda de la radioactivitat i que, per tant, es manté ara en 18 anys.

Ciments per immobilitzar paquets de residus.

Un altre dels projectes de recerca en què participarà com a protagonista la URV analitzarà el comportament dels ciments amb què s'immobilitzen paquets amb isòtops radioactius, tot i que només de mitjana i baixa activitat –no seria el cas dels residus nuclears que s'han de guardar en el futur i controvertit magatzem temporal centralitzat–. S'estudiarà com reacciona cada tipus de ciment a partir d'assajos de difusió (capacitat de transport de contaminants entre dos medis) i de lixiviació (l'agent de transport de contaminants és un líquid de drenatge), i assajos mecànics. Segons Enresa, és el projecte de més «benefici immediat», ja que es busquen «propietats mecàniques fàcils de mesurar» a partir de les quals s'inferiran propietats molt més complexes i costoses –quant a temps i diners–, com la lixiviació o difusió.

Petites empreses de qualitat.

Enresa exigeix als contractistes en els projectes de desmantellament que compleixin requisits de gestió de qualitat i medi ambient, a voltes difícils d'assumir per a petites empreses. Un altre projecte de recerca impulsat amb la URV serà l'establiment de noves guies d'aplicació comuna, com ja es va fer una primera fase d'estudi amb el teixit empresarial local de l'Hospitalet de l'Infant. Els resultats seran aplicables al desmantellament de la central de Zorita, que tot just acaba de començar.

Tot un èxit

Enresa creu que l'aposta per anar de bracet de la URV en recerca ha «sobrepassat les millors expectatives», tenint en compte que s'ha fet a partir del coneixement originàriament acumulat en la recerca vinculada amb la indústria química i no pas la nuclear. Un dels projectes de més èxit ha estat la descontaminació de líquids radioactius, que permet eliminar un 98% de la radioactivitat de l'aigua, a partir de magmolècules amb propietats magnètiques. Com a continuació d'aquest projecte, els resultats del qual s'estan aplicant a Zorita, ara Enresa finança una tesi doctoral de quatre anys per analitzar l'eficàcia d'aquesta tecnologia en l'adsorció d'isòtops radioactius que són de difícil detecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona