Medi ambient

L'acusació demana ara cinc anys i mig de presó per a l'empresari Juan Lao per un delicte contra la natura

Salvem el Crit també sol·licita una pena per una infracció urbanística

Cinc anys i mig de presó. Aquesta és la nova condemna que demana el lletrat Benet Salellas, que porta l'acusació particular de la coordinadora Salvem el Crit contra Ramona Mulinari Florencia i Juan Lao Hernández, el conegut empresari propietari del grup Conei, que té la llicència del Gran Casino Costa Brava que s'obrirà al juliol a Lloret de Mar. Membres de la plataforma van reiterar ahir al jutjat penal número 1 de Girona que a la finca Can Barella de Mont-ras es va produir el 1996 una tala massiva d'arbres, obres de pavimentacions, enjardinaments amb flora d'espècies al·lòctones i tancament de camins públics com el camí de ronda. La tala d'arbres s'hauria fet tan a la zona boscosa de la finca com als penya-segats. Membres de la coordinadora que van declarar en el judici asseguren que des de les obres no s'ha replantat res tot i que es van talar, segons ells, uns 200 arbres. Per tot plegat, l'acusació particular en principi demanava quatre anys i mig de presó per delicte mediambiental, però en les conclusions d'ahir va demanar un any més de presó –en total cinc anys i mig– també per un delicte urbanístic.

El matrimoni va adquirir la finca Can Barella de Mont-ras el 1996 quan ja estava inclosa dins l'àmbit del PEIN Muntanyes de Begur des del 1992 i està classificada com a sòl no urbanitzable i de protecció d'elements paisatgístics i forestals. En aquest sentit, l'acusació assegura que la parella ha «menyspreat» el medi ambient i les administracions ja que ni l'Ajuntament de Palamós ni el de Mont-ras van concedir cap llicència d'obres. I el vistiplau que el Departament d'Urbanisme de la Generalitat va concedir va ser tombada per una sentència del Tribunal Suprem.

No sabien que era PEIN

La defensa de l'empresari Juan Lao assegura que la normativa del PEIN recull que en finques ja construïdes es puguin ampliar entre un 20% i un 25%. És per això que justifica que poguessin fer les obres de la piscina, del pàrquing i dels vials. I en tot cas, si s'ha produït un excés d'edificabilitat a la finca, el cas s'hauria de resoldre amb un procés administratiu i no pas als tribunals. Per altra banda, també assegura que no hi ha cap flora que estigui protegida a Muntanyes de Begur, i per tant que s'haguessin col·locat plantes que no són autòctones no posa en perill l'ecosistema de la zona. Així mateix, tan Lao com la seva dona van declarar davant del jutge que en el moment de comprar la finca no sabien que estava situada en una zona protegida. Per altra banda, el fiscal creu que no hi ha proves suficients per acusar el matrimoni i tampoc creu que les activitats que s'han fet a la finca hagin posat en un risc greu el medi ambient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona