Medi ambient

Vigilants dels fons marins

tasca

Diversos voluntaris vigilen els mars per documentar espècies i citar-ne de noves

El treball, que permet anar seguint l’estat del mar, posa de manifest la falta de conscienciació

El Grup de Natura Sterna impulsa un catàleg que conté primeres citacions a la costa ibèrica

El Grup de Natura Sterna de la Vall d’Aro fa una gran tasca de recerca

Els ecosistemes marins estan sotmesos a una notable pressió, especialment per l’activitat humana, ja sigui pesquera o recreativa. Tot i l’impacte que suporten, el nostre mar encara amaga sorpreses. Una troballa, el juny passat, de dos individus d’una espècie de xucladits (Lepadogaster purpurea) és la primera referència o la primera observació documentada d’aquesta varietat de peix al Mediterrani occidental ibèric.

Miquel Àngel Fuentes, membre del Grup de Natura Sterna, biòleg de Natura Montfred, i especialitzat en ornitologia, herpetologia, ictiologia, seguiment i gestió de la biodiversitat i educació ambiental, va fer aquesta observació, en el marc d’un ambiciós projecte d’investigació i documentació de tota la biodiversitat de la vall del Ridaura, impulsat i publicat per Sterna: “Es tracta d’una espècie escassa i molt desconeguda al Mediterrani, descoberta fa pocs anys i d’identificació molt complexa, motiu pel qual segurament no s’havia trobat encara. Pot viure a pocs centímetres de fondària, oculta sota pedres i còdols en platges i cales molt concorregudes”, destaca.

Una gran feina en xarxa

Segons Fuentes, aquesta troballa “no és un fet aïllat, ni tampoc casualitat”. El biòleg remarca que s’ha materialitzat gràcies a “anys de feina desinteressada de biòlegs i naturalistes del Grup Sterna i a la tasca d’organitzacions especialitzades en grups taxonòmics concrets presents a Catalunya, com és el cas del Grup de Recerca d’Opistobranquis de Catalunya (GROC). La feina voluntària feta per aquest grup ha permès anar enriquint una llista d’exemplars marins presents a la Vall d’Aro que supera les 1.080 espècies. “Aquest treball va creixent gràcies a la col·laboració de ciutadans en projectes de la ciència ciutadana i a tasques desenvolupades per empreses especialitzades en diagnosi i seguiment de la biodiversitat, com Natura Montfred, en els seus estudis elaborats en els àmbits terrestre i marí.”

Treballs de recerca

Les tasques de recerca marina de Sterna es porten a terme des de fa més de deu anys, però aquest 2020 han cristal·litzat en forma de catàlegs de fauna marina, meticulosament editats per Carlos Álvarez Cros (Sterna) i publicats en el seu web, ocellsvallridaura.cat, en el qual estan disponibles perquè els puguin consultar tant gestors públics i naturalistes com ciutadans interessats a conèixer el patrimoni natural de la zona. “Gràcies a aquest esforç de prospecció, ara sabem que la zona de la vall del Ridaura presenta una biodiversitat marina molt elevada, i s’hi poden trobar espècies molt rares en l’àmbit de Catalunya i fins i tot d’Espanya. En són alguns exemples les espectaculars observacions que va fer a la vall Xavier Salvador, també de Sterna, i membre del GROC, sobre el grup taxonòmic dels heterobranquis (els acolorits i famosos llimacs marins), moltes de les quals han representat primeres citacions tant a Catalunya com a la resta de l’Estat”, explica Fuentes.

Aquest catàleg, un recull obert, aplega el conjunt de 191 espècies de peixos marins observats bussejant a les costes de la vall del Ridaura. La fondària assolida en les immersions no supera els 38 metres. “No es tracta d’una llista exhaustiva, i per completar-la es demana l’aportació de dades addicionals, obtingudes de la mateixa manera”, explica Salvador. Els punts que es controlen són: les cales del Vigatà i l’Ametller, totes dues de Sant Feliu de Guíxols, i la Cima, a Castell d’Aro.

Vint anys de lluita

Ara fa dues dècades, va néixer el Grup de Natura Sterna de la Vall d’Aro, una associació de referència formada per un grup obert i heterogeni de persones amb la natura com a denominador comú. Jaume Ramot, president de l’entitat, destaca el treball per la recerca i la divulgació del medi natural i cultural.

“El que no coneixem no ho podem conservar”

Joan Trillas

Miquel Àngel Fuentes, biòleg i membre de Sterna, valora la troballa com un element més per avançar en la conservació del medi marí.

Què representa la troballa d’aquest xucladits?
Representa un millor coneixement de la biodiversitat marina i ens permet treballar per una millor gestió en l’àmbit de la conservació. El que no es coneix no es pot conservar. La troballa d’aquest peix representa un gra de sorra més, important com tots, perquè suma, en el camí cap al coneixement del nostre medi natural i de la seva biodiversitat. En l’àmbit científic és molt rellevant, perquè per primera vegada una espècie de peix tan poc coneguda es documenta al Mediterrani ibèric.
Un treball desinteressat?
Sí, pensi que aquesta feina es fa amb metodologia científica però la fan persones sota el paraigua d’una entitat. Moltes vegades són persones anònimes i desinteressades, totes treballant per un projecte, ja sigui a través d’entitats locals i naturalistes, com el Grup de Natura Sterna, o a través d’empreses d’estudis del medi ambient, com és el cas de Natura Montfred, i totes col·laborant per millorar el coneixement de la biodiversitat. Pensi que aquest és un camp en què s’inverteixen molt pocs recursos. Si només hi hagués coneixement del nostre territori per part dels científics que s’hi dediquen, realment el coneixement seria molt més pobre.
La gent és conscient del que passa al mar?
No, no ho és. El que ens passa és que hem perdut la memòria històrica. Ja no recordem, o molt poca gent ho recorda, com era fa pocs anys el Mediterrani, el que havia arribat a ser. Un mar ple de tortugues, de grans animals marins, com balenes, dofins, taurons i grans peixos... És, per cert, un dels mars del món amb més espècies de taurons citades. Tot plegat, arran de la sobreexplotació dels recursos pesquers als nostres mars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona