Medi ambient

medi ambient

Santa Susanna i Pineda demanen ajuts per pal·liar les despeses de l'aiguat

Els dos municipis van ser els més afectats per les pluges de divendres passat que van malmetre infraestructures, camins, carrers i rieres

Els Ajuntaments de Santa Susanna i Pineda de Mar van començar ahir a fer inventari de les destrosses ocasionades per l'aiguat que divendres passat, en menys de dues hores, va deixar a l'Alt Maresme quantitats d'entre 60 i 87 l/m². El sobreeiximent de rieres va comportar avingudes d'aigua que van arrossegar al seu pas grans quantitats de sorra, herbes i troncs i van inundar un munt de baixos i establiments. En el cas de Santa Susanna, les zones més afectades van ser les de la part alta de la riera, que es va desbordar en quatre punts i va afectar les cases de la rambla Montnegre i el camí de la Riera, així com Can Mestres i la plaça de l'Illota, “on es van aconseguir uns nivells d'aigua mai vistos”. L'alcalde del municipi, Josep Monreal (CiU), ahir va destacar: “La mala sort que vam tenir és que també va ploure molt al Montnegre i ho va arrossegar tot. Tant és així que el paisatge de muntanya a Santa Susanna ha canviat del tot”.

Pel que fa a Pineda, les actuacions de la brigada municipal es concentraven ahir –igual que ho van fer durant tot el cap de setmana– per tornar la normalitat als carrers del centre i dels barris que més havien estat víctimes del desbordament de les aigües. L'alcalde, Xavier Amor (PSC), avançava que els serveis tècnics ja havien pres nota de les nombroses despeses originades per la tempesta. “Hores dels treballadors municipals, lloguer de maquinària, mobiliari urbà malmès... Tot això suma diners extres que hem anat a buscar a fora”, va dir. Les trucades dels dos alcaldes als departaments de Governació i Interior de la Generalitat i a la delegació del govern van ser constants. “Volem que Protecció Civil determini l'abast de la situació i justifiqui la necessitat que tenim que ens ajudin econòmicament”, va puntualitzar Josep Monreal.

En el cas de Santa Susanna l'afectació a equipaments importants com ara el pavelló i les escoles donen més arguments per a la demanda de suport institucional. Tot i això, l'alcalde també demana responsabilitats a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), ja que és responsable de les obres de canalització de l'últim tram de la riera de Santa Susanna. L'obra, recent en el temps, va rebre les conseqüències directes de l'aiguat. “L'aigua amb prou feines s'ha pogut contenir dins dels marges i ha arrencat les xarxes metàl·liques amb pedres que s'aguantaven als costats i les ha arrossegat fins a baix”, va especificar. Una de les primeres mesures preses per Santa Susanna ha estat informar els veïns afectats dels passos que cal fer per rebre indemnitzacions de les assegurances. Es calcula que només en el municipi hi ha hagut un centenar de famílies afectades.

LA XIFRA

100
famílies a Santa Susanna
han estat afectades pels aiguats i hauran de gestionar les indemnitzacions


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.