Medi ambient

Satisfacció a Banyeres per l'èxit del Dia Internacional dels Monuments

Els experts esperen que la resposta ciutadana ature el projecte de destrucció dels assuts del Ministeri de Medi Ambient

Després d'una jornada repleta d'activitats, organitzada per l'Ajuntament de Banyeres de Mariola i recolzada pel Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics (ICOMOS), la Plataforma de Defensa dels Assuts s'ha mostrat molt satisfeta perquè els actes desenvolupats el 18 d'abril amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Monuments i Llocs Històrics a Banyeres de Mariola han estat tot un èxit d'organització i de participació ciutadana.

La jornada va començar amb una visita guiada per la Ruta dels Molins on els assistents van poder veure els assuts que el Ministeri de Medi Ambient pretén eliminar. Els guies van explicar el funcionament d'aquest sistema hidràulic i la importància de la seua conservació perquè en un futur siga possible recuperar tot el conjunt i així crear el Parc Cultural de l'Aigua.

A primera hora de la vesprada es va visitar el Molí de la Farina, on el seu propietari, Daniel Vilanova, va explicar el funcionament d'aquesta instal·lació tan ben conservada, que encara pot posar-se hui dia en funcionament i la convertix en una de les millors conservades de tot el territori valencià. Posteriorment, al Museu Valencià del Paper, hi va haver una interessant demostració pràctica de com era l'antic procés de fabricació a mà del paper, completant l'estança amb una visita guiada a les exposicions «Els molins» i «Les séquies», ambdues dins de la sèrie «Arquitectura de l'Aigua de Banyeres de Mariola».

A la Casa de Cultura, l'arquitecta i doctora en Geografia Ágata Marquiegui va pronunciar una conferència en la que va fer un repàs detallat de les construccions més destacades del patrimoni cultural de l'aigua dels curs alt del riu Vinalopó. La conferència va donar pas a una taula d'experts que van deixar constància, per una banda, de la preocupació pel futur d'aquestes obres arquitectòniques malgrat que l'Ajuntament de Banyeres ja ha iniciat el procés de declaració de BIC i, per altra part, la confiança i l'esperança en què la gran resposta que s'ha produït de part la societat civil, que s'oposa a la demolició,faça reconsiderar al Ministeri de Medi Ambient aquest projecte i l'ature definitivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.