El Montseny: 30 anys de reserva

Una exposició inaugurada a Viladrau pretén donar a conèixer l'única reserva de la biosfera catalana

Coincidint amb el trentè aniversari de la proclamació del Montseny com a reserva de la biosfera; l'única a Catalunya, s'acaba d'inaugurar a Viladrau (Osona) l'exposició El Montseny. Parc natural. Reserva de la biosfera. Afavorint l'home, protegint la natura. L'exposició, organitzada des del Centre Cultural Europeu de la Natura (CCEN), pretén precisament donar a conèixer el Montseny com a reserva de la biosfera, que si bé ho va ser declarada per la Unesco el 28 d'abril de 1978, ara fa 30 anys, sembla que encara no es coneix prou, segons explica el comissari de l'exposició, Xavier López. Aquest membre de l'equip de gerència del CCEN també insisteix que és curiós que el Montseny sigui molt conegut a Catalunya i se l'identifiqui com a parc natural, però molts dels seus visitants no saben que es tracta també d'una reserva de la biosfera; l'única catalana. «En una reserva de la biosfera tant és important el patrimoni natural com l'home», destaca López, que insisteix en la «conxorxa» que hi ha d'haver entre el medi natural i l'home en una reserva de la biosfera.

Itinerància

Per aquest motiu, els organitzadors de la mostra estan interessats a portar-la posteriorment per tot Catalunya, però en especial als divuit municipis de l'àrea del Montseny, ja que són els seus habitants els que tenen més vincles amb aquest patrimoni, però també a les grans conurbacions. Com a tret característic de la Reserva de la Biosfera del Montseny, Xavier López destaca que la convivència de l'home i la natura en aquest espai està documentada ja des del neolític, mentre que en la resta de biosferes de l'Estat aquesta presència és molt més moderna.

Elaborada pel CCEN, l'exposició està promoguda per la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Viladrau i té el suport de la Diputació de Barcelona. Està dividida en quatre blocs; un de central, que explica què és i què vol dir ser una reserva de la biosfera i en què es mostra les que hi ha a l'Estat espanyol i la de Catalunya i es complementa amb un audiovisual per veure i escoltar els colors i els sons del Montseny.

Els altres blocs corresponen a les tres funcions que desenvolupen les reserves de la biosfera: conservació, desenvolupament i suport logístic. Aquestes funcions estan explicades amb exemples del Montseny. «Igual que al massís del Montseny, on tothom hi accedeix per on vol, l'exposició tampoc és lineal», explica López, de manera que el visitant no cal que segueixi cap ordre per visitar-la. El CCEN també ha inclòs diverses vitrines amb informació i objectes representatius com a exemples de rastres del Montseny: des d'una reproducció d'una destral del neolític a un pedrenyal que feien servir els bandolers en el segle XVII, i des d'un pinyó de BTT i una ferradura a una caragola fòssil o bé unes petjades de teixó.

Pla d'acció

La mostra es va inaugurar coincidint també amb els actes del seminari sobre l'elaboració del pla d'acció de la xarxa de reserves de la biosfera espanyoles (2010-2013) que es va fer durant quatre dies a Seva. Representants de les 38 reserves de la biosfera espanyoles amb l'objectiu d'elaborar el pla d'acció espanyol. El secretari d'estat de Medi Ambient i Aigua, Josep Puxeu, va explicar durant la clausura del seminari que properament la xarxa de reserves de la biosfera espanyola passarà de 38 a 40 espais protegits, amb la inclusió de l'illa de Fuerteventura i el parc Xurés-Gerés, situat entre Galícia i Portugal. Segons Puxeu, els problemes més importants detectats en la reunió són «derivats de factors externs com ara el canvi climàtic i un episodi llarguíssim de sequera». Les conclusions del pla d'acció del Montseny tenen el vistiplau del comitè espanyol del MAB (Man and Biosphere) de la UNESCO, que precisament està presidit per Josep Puxeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona