Medi ambient

Medi Ambient

Els amics ianquis d'en Blauet

Un conte explica la problemàtica de les espècies foranes a l'estany de Banyoles

Com es pot explicar a la mainada la problemàtica de les espècies invasores a l'estany de Banyoles? Amb un conte, és clar. El Consorci de l'Estany dedica el nou lliurament de la seva col·lecció En Blauet de l'Estany a la colonització de la zona per peixos, amfibis i plantes provinents de diverses parts del món –sobretot del continent americà– i la consegüent desaparició de les espècies autòctones. La tria del tema no ha estat a l'atzar, sinó que coincideix amb l'execució del projecte Estany –finançat amb diners del programa Life de la UE–, que té com a objectiu retirar les espècies que no es consideren pròpies del territori. “No volem criminalitzar les exòtiques –deia ahir el coordinador tècnic del projecte Estany, Miquel Campos, en la presentació del conte– sinó afavorir la diversitat potenciant les autòctones”.

Amb textos de Neus Vila (de l'Escola de Natura de Banyoles) i dibuixos d'Albert Carrillo, la història, titulada En Blauet i les històries dels seus veïns, comença quan el protagonista de la col·lecció, en Blauet, es troba amb una tortuga de Florida. La mateixa forastera li explica com és que ha anat a parar allà: de petita la van traslladar a Catalunya, la van dur a una botiga, una família la va comprar i es va estar un temps fent de mascota fins que, en créixer, la van deixar anar al llac. En ser més grossa i agressiva, es va apropiar del territori. Després, en Blauet té una conversa similar amb un cranc vermell, un visó... El llibret repassa altres casos i acaba donant una sèrie de consells, com ara que no s'abandonin mascotes i que es triïn plantes autòctones per als jardins. El nou conte no estarà a la venda, sinó que es distribuirà entre escolars de primer a quart curs de primària de la comarca. La mainada haurà de fer un treball i, quan l'hagi lliurat, rebrà uns adhesius per poder completar les il·lustracions de la història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona