Medi ambient

medi ambient

Ajuntaments i pescadors, en la comissió sobre l'erosió de costes

Els grans afectats pels temporals al Maresme prendran part en les converses entre l'Estat i la Generalitat

Els municipis afectats per la destrucció del litoral maresmenc i les confraries de pescadors, que pateixen les conseqüències de l'actual sistema de regeneració de les platges, podran participar en les converses entre l'Estat i la Generalitat dins la comissió mixta sobre l'erosió al Maresme. El compromís de la Generalitat, anunciat ahir pel president comarcal d'UDC, Benet Maimí, permetrà la integració de representants territorials en les reunions que, periòdicament, mantenen els tècnics del govern català amb els del Ministeri de Medi Ambient i amb experts de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Menéndez i Pelayo de Madrid.

“Aquest acord permetrà que el territori tingui veu en la presa de decisions sobre la regeneració de les platges i que s'escolti qui millor coneix la costa, que són els que la treballen”, va manifestar Maimí. Segons aquest compromís, el secretari de Territori i Mobilitat, Damià Calvet, permetria ampliar el nombre d'integrants de la comissió tècnica afegint un representant de les confraries de pescadors del Maresme i un o dos alcaldes dels municipis més afectats. La incorporació a la comissió dels perjudicats més directes per les llevantades arriba després que el ministeri ja hagi anunciat que no farà cap aportació econòmica per regenerar les platges del Maresme i, per tant, ha traslladat la responsabilitat de les actuacions al govern de la Generalitat.

Malgrat el panorama de retallades, la presència dels consistoris podria ser clau per pactar solucions definitives que la Generalitat preveu estudiar amb vista a l'any vinent. D'aquí que municipis com ara Cabrera de Mar, un dels més afectats juntament amb Vilassar de Mar, ja hagin començat a reclamar un lloc en la taula de negociacions.

“Nosaltres ja fa temps que reclamàvem que se'ns escoltés, perquè, com més punts de vista hi hagi, més enriquidor serà el debat. En aquesta qüestió, però, hi ha un interès comú dels municipis, però les causes són diferents. Cabrera i Vilassar, que no tenim ports, som només víctimes, mentre que d'altres municipis són víctimes i causants. Per això creiem que un dels dos municipis hem de ser presents en la comissió”, va afirmar ahir el convergent Jordi Mir, que dissabte serà proclamat nou alcalde de Cabrera.

Per la seva banda, els pescadors també es van mostrar satisfets perquè “per fi” s'escoltarà la seva veu. “Aprofitarem per deixar clar que no estem contra la regeneració de les platges, sinó contra el sistema actual, que és inoperant. Ara no tenim res, ni a les platges ni al fons marí. Han llençat els diners”, va recordar ahir Ramon Tarridas, president de l'Associació d'Armadors d'Arts Menors de Catalunya, fent referència a la pràctica desaparició d'espècies tan valorades com ara la petxina lluenta, per culpa del dragatge del fons marí.

LA FRASE

Cabrera i Vilassar som víctimes, però no causants. Per això volem un lloc en la taula de negociació
Jordi Mir
FUTUR Alcalde de Cabrera


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.