Medi ambient

Desenvolupen una biocàpsula que pot jubilar els giropalets del cava

L'Incavi presenta avui l'avenç científic en el XXIX Congrés del Cava, que es farà a la Confraria del Cava

La investigació és pionera a Europa

Claude Cazals i Jacques Ducion, dos productors de vi francès, van patentar el 1968 el gyropallette, una màquina que podia programar de forma automatitzada els girs que necessita la fase de remogut de les ampolles de cava, un dels procediments més coneguts de l'elaboració del vi escumós. El remogut consisteix a moure l'ampolla de forma gradual, amb petits girs, fins a una posició vertical per aconseguir que s'acabin concentrant fins al coll les restes de sediments que es produeixen pels llevats en la segona fermentació. L'invent va revolucionar el món del xampany i del cava, a principis de la dècada dels setanta del segle passat, perquè reduïa notablement el temps i el cost de la mà d'obra que suposava fer-ho manualment en pupitres. Si abans de la mecanització el procés durava prop d'un mes, amb la nova màquina el procediment actual només dura entre dos i quatre dies.

El gyropalette podria quedar com un element de decoració als cellers en els propers anys si s'acaba introduint el nou invent en què ha estat treballant l'Incavi en els darrers anys. L'han batejat com a biocàpsula: uns llevats que permeten fer en només dos minuts el procés de clarificació sense haver de remoure l'ampolla i, per tant, reduir el cost energètic que suposa. La nova selecció de llevats permet la col·locació de l'ampolla boca avall sense que els sediments adhereixin a les parets de l'ampolla com passa ara, si el procés no es fa de forma gradual i amb el remogut. La investigadora de l'IRTA i responsable de l'àrea de Biotecnologia de l'Incavi, la doctora Anna Puig, presenta avui l'avenç en el XXIX Congrés Internacional del Cava que se celebrarà a la Confraria del Cava, a Subirats. El projecte, que és pioner a Europa, s'està investigant en col·laboració amb la Universitat de Còrdova des de fa dos anys. El cap de servei de Viticultura i Enologia de l'Incavi, Santiago Mínguez, explica que l'objectiu “és donar alternatives al sector del cava perquè es pugui fer una producció tan sostenible i ecològica com sigui possible”.

LA XIFRA

2
són els minuts
que necessita l'ampolla per clarificar-se gràcies a la nova biocàpsula que s'ha creat.

LA DATA

06.10.11
és el dia
en què es presenta l'avenç científic al sector en el marc del Congrés Internacional del Cava, a Subirats.

Sensors elèctrics i l'efecte del nitrogen en l'escuma

L'Incavi treballa també des de fa temps amb el CSIC en la creació de sensors elèctrics per reduir la presència de reactius químics en les anàlisis o l'efecte que té sobre l'escuma el nivell anormal de nitrogen. Aquestes investigacions també es tractaran en el congrés internacional del cava que clourà el director general de l'Incavi, Jordi Bort. La jornada precedirà la festa de coronació de la reina del cava, dissabte, i la cerimònia del dia 13, en què es distingirà el president de la Generalitat, Artur Mas, com a confrare d'honor del cava. Durant la investidura tardoral també es preveu investir confrare de mèrit, el director de la pel·lícula Pa Negre, Agustí Villaronga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona