el reportatge

El porta a porta sedueix

Vilafranca encarrega un estudi per analitzar la implantació del nou model de recollida de la brossa

Models «obsolets». La majoria de partits de Vilafranca coincideixen a afirmar que calen canvis estructurals en el model de recollida selectiva de la brossa perquè els nivells de recuperació «són molt baixos». El porta a porta sedueix però genera dubtes sobretot pel preu que costaria.

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha encarregat a una empresa especialitzada un estudi de viabilitat tècnica i econòmica per sumar-se als municipis catalans que apliquen la recollida selectiva porta a porta. L'estudi haurà de determinar si el model es pot aplicar en una ciutat com Vilafranca i si es pot fer sense que el canvi de model provoqui un augment de la taxa anual d'escombraries, com marca el «full de ruta», el document que van consensuar CiU, la CUP i ERC i que va permetre que aquestes dues darreres formacions donessin suport a una moció de censura. El portaveu del govern local (CiU), Aureli Ruiz, va explicar ahir que s'espera que aquest document arribi a l'Ajuntament d'aquí a dos mesos i que serveixi a l'ens local per analitzar «si es tira endavant o no, i si es fa a tot Vilafranca o a parts de la ciutat». Ruiz deixa clar que el canvi de model s'estudiarà «sempre que no representi un augment de la taxa d'escombraries» i que el govern no només estudia aquesta possibilitat sinó, a més, un canvi estructural del servei que podria implicar la municipalització del servei que ara fa la Mancomunitat Intermunicipal Alt Penedès-Garraf.

En el document consensuat entre CiU, ERC i la CUP es preveu la implantació de la recollida porta a porta a la ciutat «sempre que sigui possible», i un desenvolupament per fases que arrencaria aquest any amb una campanya prèvia, i que seguiria el 2010 amb la implantació en un o diversos barris i la consolidació del sistema a tot Vilafranca el 2015. En el document es marca una proposta de camí cap a la implantació que preveu la campanya informativa que caldria fer i les intervencions que es farien. La proposta recull l'ideari de les propostes de la CUP, l'únic partit que apostava en el seu programa electoral d'una manera concreta per aquest model i posava dates a la posada en marxa. El cap de la CUP a Vilafranca, Xavier Navarro, va mostrar ahir la seva satisfacció per l'encàrrec de l'estudi «perquè el govern està mostrant sensibilitat en aquest tema». Vilafranca del Penedès fa la recollida selectiva de les escombraries i aplica el model de recollida porta a porta parcialment en els comerços del centre del municipi Actualment hi ha 420 establiments que apliquen aquest sistema per a la recollida del paper i el cartró, i 45 establiments que són grans generadors de brossa orgànica que apliquen aquest model. Des que s'aplica aquest nou model i hi ha la presència dels agents cívics que el promouen, a les zones comercials s'ha registrat un augment de la recollida de paper i cartró del 22%, i d'un 78,76% de la fracció orgànica. Sant Sadurní d'Anoia i Olèrdola apliquen la recollida selectiva porta a porta, Sant Sadurní ja fa quatre anys que la du a terme, i des de començaments d'aquest mes la capital del cava ha ampliat el servei. Ara l'única fracció que no es recull porta a porta és el vidre. Sant Sadurní d'Anoia és el segon municipi de Catalunya que recupera més brossa, amb un percentatge del 88%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona