Medi ambient

vallès occidental

Neix una plataforma a Vacarisses per la pudor de l'abocador de Coll Cardús

Les males olors han augmentat des que funciona el Centre de Tractament de Residus i arriben a Viladecavalls

Volen que l'abocador es tanqui per sempre

L'abocador de Coll Cardús a Vacarisses, que segons les previsions de les diferents administracions s'hauria de clausurar com a molt tard a finals d'aquest any continua generant polèmica ara ja no només entre els veïns del mateix municipi pels reiterats episodis de pudors, sinó que també està provocant el rebuig al municipi veí de Viladecavalls, sobretot a la zona d'El Molinot. Per aquest motiu es va constituir el passat 9 de novembre l'associació Prou Pudors de Coll Cardús, amb l'objectiu de millorar la comunicació tant amb els ajuntaments afectats, com amb l'Agència de Residus, que fa mesos que intenten establir el nucli d'emissió de les pudors i citar l'empresa que el gestiona, Tratesa –del Grup Hera– perquè implanti mesures per minimitzar-la.

Fins ara, però, les pudors continuen i els veïns fa algunes setmanes que mostren l'enuig amb molta presència en les xarxes socials, amb la creació d'un bloc de l'entitat (http://avma.byethost2.com/) a internet i presència al Facebook amb grups com Pudor Coll Cardús-Viladecavalls i Prou Pudors de Coll Cardús).

Actualment estan en fase de recollida d'adhesions i demanen als veïns que omplin formularis recollint els episodis de pudors per enviar tant al Departament de Medi Ambient com a l'empresa gestora de l'abocador. A més, també s'estan reunint amb advocats per veure quines accions legals poden emprendre, tenint en compte que la posada en funcionament del Centre de Tractament de Residus (CTR) el setembre del 2009, que gestiona la unió temporal d'empreses Hera, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) i Urbaser, havia de suposar el tancament de l'abocador, fet que encara no s'ha produït.

A principi d'octubre, l'alcalde de Viladecavalls, Carles Rodríguez, no descartava utilitzar la via legal si es mantenien els episodis de pudors i l'empresa no implantava una sèrie de mesures correctores dictades per l'Agència de Residus.

LA DATA

2011
Durant l'any
s'havia de clausurar Coll Cardús i no es farà. Busquen un altre emplaçament on deixar els residus.

Molts interrogants

Vacarisses és especialment susceptible amb la problemàtica dels residus després de patir durant 30 anys l'abocador de Coll Cardús i veure com se n'ha posposat la clausura diverses vegades. La construcció del Centre de Tractament de Residus (CTR), finançat pel Consorci de Residus del Vallès Occidental, havia de ser la solució perquè el material no reciclat tractat i fet bales inertitzades s'havia de portar a l'argilera Elena, de Cerdanyola, per reblir-la. Ara, recordava a veïns de Viladecavalls el president de la històrica plataforma Cap Abocador a Vacarisses, Pedro Serna, l'argilera és plena i no saben on posar els residus; entren menys deixalles perquè són més cares i els gestors dels CTR “han vist com fan menys negoci del que es pensaven i fan menys manteniment”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.