Medi ambient

L'Ajuntament d'Almussafes talarà els últims pins del parc Central

L'altura mitjana de 27 metres dels exemplars crea una gran perillositat en la zona on s'emplaça el joc infantil

Dilluns vinent, l'ajuntament d'Almussafes iniciarà els treballs de talat d'un total de 31 pins halepensis, els últims que restaven dels 64 amb els que comptava el parc Central fins fa dos anys. El control de la completa seguretat dels vianants, dels edificis perifèrics i dels vehicles que habitualment transiten per la zona és la causa principal per a la realització d'esta segona i última fase de la tala massiva, avalada per un informe de l'enginyer tècnic agrícola. De fet, la primera actuació es va executar al gener del 2010 i va servir per a remodelar una de les àrees del jardí. Tan sols un mes abans, els vents huracanats havien propiciat la caiguda de mitja dotzena de pins i, encara que no es van lamentar danys físics, l'ajuntament va emprendre amb posterioritat les labors de tala de 33 pins i la posterior replantació de l'àrea amb espècies més adequades.

Però el perill que suposen les fortes ratxes de vent huracanat que se succeïxen ha obligat sovint a l'ajuntament a aplicar el corresponent pla d'emergència, que suposa l'acordonament de la zona de pins restant per a protegir la seguretat dels veïns.

La causa per a l'execució del projecte municipal d'esta segona fase de talat, pressupostada en més de 10.000 euros, es deriva de l'alarmant situació de risc i inseguretat que estes espècies han generat durant els últims anys entre els veïns, vehicles i vivendes de la zona, i més concretament de les nombroses incidències materials detectades al gener de 2010 com a conseqüència dels temporals de vent que van assotar la localitat i que van desembocar en la caiguda de sis pins.

Així mateix, en l'informe es detallaven les principals causes que van propiciar que després de 50 anys de vida dels pins, s'haguera generat una situació de risc tan alarmant per a vianants i vehicles. En concret, la plantació en el passat d'eixa espècie de pins halepensis es va realitzar amb un complet desconeixement de les distàncies necessàries que han d'existir entre els arbres per a un correcte creixement dels mateixos, ja que la majoria d'ells no complixen els deu metres de separació, el mínim establit per la llei. A més i com a conseqüència de la inexistència d'ordenances reguladores, tampoc es van respectar al seu dia les distàncies dels pins amb els carrers i edificacions existents en les mateixes, per la qual cosa el sistema radicular d'un gran nombre d'elements arboris, plantats a menys d'un metre del tanca del parc, ha provocat danys en el mur, alçament de voreres i calçades, així com un gran risc per als edificis de la zona, situats a 10 metres del tronc dels pins i a escassos 3 metres de les copes dels mateixos.

La replantació es completarà el dissabte dia 25, coincidint amb la commemoració del Dia de l'Arbre, ja que els veïns podran col·laborar activament en la sembra d'arbratge als voltants de la zona objecte d'actuació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.