Medi ambient

Medi AMBIENT

Un altre incendi genera inquietud a Santa Cristina

Els bombers apaguen un foc amb tres focus diferents al bosc de Bell-lloc, a pocs quilòmetres de l'inici del de divendres

Els Agents Rurals no troben indicis a Solius i no descarten la hipòtesi que fos provocat

Els bombers van haver d'extingir ahir a la tarda un petit incendi al nucli de Bell-lloc, a Santa Cristina d'Aro, que va tornar a fer saltar les alarmes. L'alcalde, Josep Llensa, admetia la seva “preocupació” pel fet que el foc havia començat a cremar “a partir de tres focus diferents separats per algunes desenes de metres”. La ràpida alerta dels veïns i la intervenció de la policia local i els bombers va fer que les flames quedessin en un simple ensurt amb molt poca superfície cremada, però ha fet revifar la hipòtesi que l'incendi desastrós de divendres a la tarda a Solius, a tres quilòmetres escassos, hagués estat provocat.

Les indagacions fetes pel cos d'Agents Rurals en el punt on suposadament es va originar l'incendi de l'Ardenya no han permès trobar, fins ara, “cap indici que assenyali una hipòtesi”, explicaven ahir fonts del Departament d'Agricultura i Medi Natural de la Generalitat. “No hi ha constància de treballs amb maquinària a la zona, ni de cremes controlades de rostolls ni passava cap línia elèctrica a prop de la zona”, de manera que “tampoc no es descarta la hipòtesi que fos intencionat”.

Els alcaldes parlen

L'alcalde de Santa Cristina explicava ahir que continuen en contacte amb els homòlegs de les altres poblacions afectades, Llagostera i Tossa de Mar, més enllà de les reunions per coordinar les tasques d'extinció durant el cap de setmana. Els contactes continuaran en els pròxims dies per començar a parlar del futur de la zona afectada, especialment dins dels espais amb interès natural (PEIN) del massís de l'Ardenya i Cadiretes.

L'alcalde llagosterenc, Fermí Santamaria, avançava que, tot i que “encara no se n'ha començat a parlar formalment”, en els pròxims dies convocaran a una reunió els propietaris dels espais forestals afectats. “Es tracta, majoritàriament, de zones privades, però volem conèixer quin és el grau d'afectació i mirar com els podem fer un cop de mà” amb les tasques de neteja i reforestació, afegia. Respecte a l'arribada d'ajudes de la Generalitat, malgrat les restriccions econòmiques, Santamaria confia que arribaran: “La primera interessada a recuperar la zona hauria de ser la mateixa Generalitat, ja que és una zona PEIN”, sentenciava l'alcalde de Llagostera. Els alcaldes esperen que els boscos cremats, on hi predomina l'alzina surera, s'autoregenerin en les zones on el foc només va cremar superficialment els arbres, ja que són més resistents que espècies com ara el pi.

3
focus
de foc es van trobar els bombers ahir a la tarda en un altre petit incendi a Santa Cristina, al bosc de Bell-lloc.
393,4
hectàrees
és el balanç final de l'incendi forestal de l'Ardenya, la major part dins de la zona protegida (PEIN).

Una dotació de bombers continua fent rutes d'inspecció a l'Ardenya

L'incendi de l'Ardenya encara no es considera extingit del tot, malgrat estar controlat des de dissabte a la tarda. Ahir encara s'hi mantenia un petit dispositiu de control, amb una dotació dels Bombers de la Generalitat recorrent diferents rutes per inspeccionar les zones on alguna soca d'arbre que no hagués acabat de cremar pogués revifar amb una ventada. Tot i que les temperatures diürnes continuaran pujant i no s'espera cap precipitació a mig termini, la predicció meteorològica apunta que el vent donarà treva fins demà, amb intensitat fluixa i només algun cop moderat. Malgrat això, es manté la situació de risc d'incendi alt o moderat a tot el perímetre del massís de l'Ardenya i Cadiretes, a més de les Gavarres –on hi ha el nucli de Bell-lloc–, les muntanyes de Begur, el Montgrí, l'Albera i altres punts de la demarcació.

Tres incendis del Pirineu tindrien origen en línies d'alta tensió

Almenys tres dels cinc incendis que han afectat el Pirineu als últims dies tenen l'origen en les línies elèctriques, segons les primeres investigacions dels agents forestals. Al de Pont de Suert, a la zona de Viu de Llevata, el foc es va originar per la caiguda d'un arbre sobre el cable d'una línia elèctrica. Pel que fa al de Gerri de la Sal, la hipòtesi principal dels agents forestals també apunta al trencament de la xarxa elèctrica. A Montanui, la presidenta del govern d'Aragó, Luisa Fernanda Rudi, va indicar dijous que la causa més probable de l'incendi, que ja ha cremat 1.500 hectàrees i ahir al vespre continuava viu, seria una espurna originada en una línia elèctrica.

Ahir al vespre, encara quedaven dos focs actius en aquella zona: el de Montanui (Ribagorça, Franja de Ponent) i el de Gerri de la Sal (Pallars Sobirà).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona