El judici per delicte ecològic a l'exalcalde de Sant Quirze comença amb el testimoniatge dels tècnics

Afirmen que l'abocament d'aigües residuals es va abordar abans de la denúncia

La defensa de Sebastià Ruiz, Francesc Contreras i Josep Coll, que s'exposen a parts iguals a una pena de quatre anys i un dia de presó, 8.400 euros de multa i quatre anys d'inhabilitació per a càrrec públic, va anar en una sola línia molt clara: «L'Ajuntament de Sant Quirze ja havia descobert, per mitjans propis, l'abocament d'aigües residuals a la riera Betzuca un any i mig abans que els Mossos fessin la investigació, però no hi va poder intervenir abans perquè era molt difícil descobrir exactament quina claveguera l'estava contaminant. S'havia d'intervenir en una zona coberta, a molts metres de profunditat, i plena d'altres instal·lacions subterrànies», va explicar l'advocada Judit Gené, que, acompanyada pel també lletrat Xavier Melero –que es va encarregar específicament de la defensa de Contreras i Coll–, no va dubtar a citar diversos tècnics municipals perquè donessin testimoni de la seva tesi.

D'aquesta manera, la defensa va intentar demostrar que ja hi havia una persona encarregada de detectar qualsevol irregularitat mediambiental a tot el municipi des del 1997; que fins a finals del 2004 no es va percebre un embrutiment de l'aigua en aquest punt concret de la riera Betzuca; que l'empresa Hidrotec no va poder utilitzar ni la tecnologia de les càmeres ni de les sondes, per trobar la fuita, atesa la dificultat de la zona; i que, per descobrir que l'aigua que s'estava filtrant corresponia als barris de Can Pallàs i Can Casablanques, es va haver de comprovar cada clavaguera.

El judici es reprendrà el dia 8 de juliol, quan la fiscalia té previst exposar un informe pericial de l'alt grau de contaminació que hi va arribar a haver.

Salvador Boada, absolt

L'Audiència de Barcelona, l'any 2005, va condemnar un exalcalde de la comarca, en aquest cas de Vacarisses, per un presumpte delicte mediambiental. Salvador Boada va ser considerat culpable d'abocar residus procedents del polígon de Can Torrella al torrent de Sant Jaume, afluent del riu Llobregat, entre l'1 de gener del 2000 i el 25 de juny del 2001, i li va ser imposada una pena d'un any de presó. Ahir, però, Boada va rebre l'absolució per part del Tribunal Suprem, al qual havia apel·lat. L'argument que va donar el Tribunal Suprem per eximir Boada de tota responsabilitat és que no pot ser responsable dels abocaments perquè, en el moment concret en què va aprovar la connexió entre les aigües industrials i les municipals, no hi havia cap perill evident de contaminació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona