Medi ambient

RIBERA D'EBRE / BAIX EBRE

Cardó parteix de zero

Agricultura permetrà el retorn dels ramats de cabres i bous a l'àrea cremada de Rasquera i el Perelló tan aviat com sigui possible per prevenir incendis

Les actuacions es consensuaran amb els ajuntaments

Evitar un incendi a la serra de Cardó és impossible, però limitar-ne l'àrea afectada sí que és a les mans
de l'administració. I amb aquest objectiu la Generalitat elaborarà un pla de gestió forestal de les més de 3.000 hectàrees cremades a Rasquera, el Perelló, Tivenys i Benifallet fa unes setmanes i demanarà als ajuntaments que hi facin les seues aportacions. Així es va acordar en la reunió que els alcaldes van mantenir ahir amb el director dels serveis territorials d'Agricultura i Medi Natural a les Terres de l'Ebre, Pere Vidal, i els sotsdirector general de Boscos de Medi Natural, Xavier López. “Els ajuntaments hem recollit les dades dels afectats però no tenim capacitat per fer-ne una valoració amb precisió”, va manifestar l'alcalde del Perelló, Ferran Cid, que va assegurar que hi ha danys agrícoles, ramaders i apícoles.

Els alcaldes van transmetre a la Generalitat la seua preocupació per les dimensions de l'àrea arrasada pel foc, però també ho veuen com una oportunitat per començar des de zero. “Hem d'actuar a l'àrea cremada, però també a la resta de la serra de Cardó. Tenim l'oportunitat de començar de zero”, va assenyalar l'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa.

En aquest sentit, la Generalitat revisarà totes les actuacions que s'han fet a Cardó des del 1995, quan va tenir lloc el darrer gran incendi, que va cremar més de 5.000 hectàrees, i proposarà què es pot fer ara tenint en compte l'escassetat pressupostària. “Hem d'actuar però amb pocs costos”, va dir Vidal. Així, una de les mesures serà el retorn dels ramats de cabra blanca i bous a l'àrea cremada com a element essencial de gestió del sotabosc. “Dependrà de la climatologia, però si plou les pastures es poden recuperar al setembre”, va explicar Vidal.

Cinc anys d'espera

Els pastors no hauran d'esperar cinc anys com van fer el 1995 per poder tornar als seus corrals. Va ser una mesura que es va adoptar per permetre la regeneració del bosc i que ara s'ha comprovat que no va funcionar. “Decidirem en quins punts és més profitós reintroduir les pastures per controlar des d'un principi el creixement de la vegetació”, va manifestar l'alcalde de Rasquera.

Actualment, els tres ramats de cabra blanca de Rasquera –amb un miler de caps– i el de bous del Perelló s'han hagut de traslladar perquè s'han quedat sense zona de pastura. En aquest sentit, Pellisa ha donat les gràcies als molts ajuntaments que han ofert als pastors àrees de pastura.

L'adequació de camins i basses i la neteja de senderes són altres elements claus per evitar un gran incendi. “A Tivenys les senderes estaven netes i havíem habilitat una bassa que va facilitar les tasques als bombers”, va dir l'alcaldessa, Maria Beltran, que està convençuda que si no hagués estat per aquestes actuacions més part del seu terme municipal hauria cremat. Generalitat i alcaldes es tornaran a reunir a mitjan juny, quan es quantificaran els danys i es presentarà el pla.

Més control policial a Gavà

La policia municipal de Gavà i els Mossos d'Esquadra han intensificat el control a la pineda de Gavà després dels dos incendis, aparentment provocats, que s'hi han produït en els últims dies. En total, han cremat 900 metres quadrats a la zona de Llevant Mar. L'Ajuntament de Gavà assenyala que es tracta de terrenys privats i recorda als propietaris que han de mantenir la zona neta per prevenir incendis. La negligència en el manteniment pot comportar multes d'entre 1.000 i 3.000 euros. Tanmateix, el consistori no creu que la manca de neteja sigui la causa, ja que els testimonis dels veïns apunten que els focs van ser intencionats. És per aquest motiu que el consistori segueix de prop les investigacions que es fan per esbrinar l'origen dels incendis de la pineda.

r.m.b.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona