Medi ambient

ALT CAMP

Denuncien les obres de l'A-27 per la destrucció d'un espai natural

Foment ha autoritzat l'extracció directa d'1,5 tones d'àrids d'aquest espai protegit del terme de la Masó

ERC ha portat els fets a la fiscalia, que ja ha obert una investigació sobre el cas

El grup municipal d'Esquerra Republicana (ERC) de la Masó ha denunciat “la destrucció d'un espai protegit de valor natural”, conegut com els Costers i els Boscos, a l'Alt Camp. Segons aquest grup, s'està utilitzant una àrea de 24 hectàrees com a pedrera per a la construcció de l'autovia A-27, de Tarragona a Montblanc. Els republicans han portat els fets a la fiscalia –que ja els ha admès a tràmit–, després que ni l'Ajuntament de la Masó ni la Generalitat no hagin mogut fitxa ni intentat aturar el que consideren “un dany irreversible”, segons els diputats Sergi de los Rios i Marc Sanglas.

Les màquines van arribar en aquest espai de boscos i conreu el 16 de maig passat i des d'aleshores ja han talat bona part dels arbres i s'hi ha iniciat l'extracció d'àrids. Només una de la vintena de propietaris dels terrenys es va negar en rodó a fer tractes amb Foment i és l'únic tram que encara conserva el seu valor natural. El ministeri ha autoritzat que l'empresa adjudicatària de les obres de l'A-27 extregui fins a 1,5 tones d'àrids d'aquesta àrea, que des del gener del 2010 té la qualificació de sòl de protecció especial dins el pla territorial del Camp de Tarragona. ERC denuncia que el ministeri ha fet cas omís a aquesta protecció i que ha actuat amb “impunitat”. I assegura que Foment ha iniciat aquesta extracció d'àrids a partir d'una modificació del projecte que s'hauria fet sense la corresponent declaració d'impacte ambiental. “Ho estem investigant”, va dir ahir el diputat al Parlament Marc Sanglas.

L'A-27 passa a tocar dels Costers. Segons l'exalcalde republicà de la Masó Marcel Banús, l'autovia ocupa un 30% del terme: “Però el que més ens preocupa és la destrucció d'aquest entorn.” ERC vol deixar clar que no vol “aturar les obres de l'A-27”, molt reivindicades al territori, sinó la destrucció d'una àrea protegida.

LA XIFRA

1,5
tones d'àrids
s'extrauran de la zona protegida de boscos i conreus coneguda com els Costers, a l'Alt Camp.

El Gremi d'Àrids posa el crit al cel

Les obres de l'A-27 també estan sent investigades pels serveis tècnics i jurídics del Gremi d'Àrids de Catalunya, “no només pel greu impacte que suposarà l'extracció incontrolada d'un milió i mig de tones d'àrids, sinó també pel reguitzell d'irregularitats que envolten aquesta obra pública”, indiquen. El gremi estudia presentar denúncies “per pràctiques abusives i contra la competència”, i reclama a la Generalitat “que investigui un possible delicte ambiental”. Pel gremi, els fets s'agreugen pel fet que dues de les principals pedreres de Tarragona que podrien subministrar el material de construcció estan situades en un radi entre dos i sis quilòmetres de la zona. Es tracta de les pedreres de Canteras la Ponderosa, a Alcover, i de
Lafarge, a Valls: “Dues explotacions que actualment ja disposen del material necessari per proveir l'obra de l'A-27 sense haver de fer cap més forat al paisatge ni danyar el medi natural del Camp de Tarragona.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona