La reserva marina de les illes Formigues serà l'única de l'Estat sense cap protecció integral

Tindrà uns usos restringits als Ullastres i al mateix arxipèlag

El director general de Recursos Pesquers del Ministeri de Medi Ambient, Fernando Curcio, va reconèixer ahir a aquest diari, després de fer la presentació a tots els sectors i administracions implicades, que no era possible crear zones de reserva integral davant la realitat socioeconòmica de la Costa Brava. «Davant la gran presència de turisme i la pressió humana, no fem cap restricció integral, només restringida», va afirmar Curcio. Un cop decidida ja la delimitació de la reserva, l'Estat ja està treballant amb els diversos sectors –pesca professional, pesca esportiva, navegació i activitats subaquàtiques–, que es potenciaran el setembre per acordar el pla d'usos. Tot i que aquest serà efectiu a principis de l'any que ve, Curcio ja va exposar que a la reserva la pesca esportiva només s'hi podrà practicar quatre vegades a la setmana amb les arts tradicionals.

Els representants dels sectors i administracions presents a l'acte, celebrat a la Casa del Mar de Palamós, van valorar de manera «positiva» la proposta de reserva feta per l'Estat. «No ens ho esperàvem», va dir el portaveu del Fòrum Social del Litoral Gironí, Joan Roches, que espera ara el pla d'usos.

Espais naturals amenaçats

AGÈNCIES

L'entitat ecologista Greenpeace va denunciar ahir que la costa catalana pateix «greus conseqüències» per culpa d'una excessiva pressió urbanística viscuda en els darrers anys. Destaca l'amenaça de vuit espais naturals: el cap de Creus, els aiguamolls de l'Empordà, les illes Medes, les costes del Maresme, el delta del Llobregat, les costes del Garraf, el litoral Tarragoní i el delta de l'Ebre. Pel que fa als espais que considera amenaçats l'entitat ecologista, el cap de Creus s'està veient afectat per les noves urbanitzacions per a persones «amb alt poder adquisitiu» que es creen a Cadaqués. En aquest sentit, també ha denunciat que aquesta zona es veurà amenaçada pel projecte d'ampliació del polígon industrial de Roses, que preveu arribar als 187.000 metres quadrats. Els aiguamolls de l'Alt Empordà, Greenpeace afirma que estan amenaçats pels «habitatges il·legals» i un creixement urbanístic «desmesurat». La zona de les illes Medes està afectada per l'interès pesquer de la llagosta i els ecologistes també lamenten la possibilitat d'una hipotètica marina a Pals. Segons Greenpeace, el litoral català és el més urbanitzat, amb un 46,5%, de tot l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona