Medi ambient

Teredo Oils no podrà utilitzar el ‘fracking' a Riudaura

L'autorització que ha demanat és per petroli i gas fàcils d'extreure

Mines diu que els controls són molt estrictes

Els veïns continuen preocupats

A l'Estat espanyol no s'ha produït cap extracció per ‘fracking'
El govern català només té competències en la investigació

L'empresa Teredo Oils Limited només té permís d'investigació per determinar si, a Riudaura i a tot l'àmbit geogràfic de l'autorització Ripoll, hi ha hidrocarburs convencionals, és a dir, gas o petroli, o totes dues coses, en bosses a alta pressió delimitades per roques poroses –l'extracció és fàcil: foradar i deixar fluir i canalitzar el gas–. Segons han confirmat fonts de la direcció general d'Energia i Mines de la Generalitat, adscrita al Departament d'Economia i Empreses, Teredo no en té per buscar hidrocarburs no convencionals, és a dir, el gas que es troba en bombolles –molts cops microscòpiques– a les roques menys poroses i s'ha d'extreure amb la polèmica tècnica de fracturació hidràulica horitzontal, el fracking. Aquest mètode és molt controvertit perquè és molt agressiu. S'ha prohibit en diversos països de la Unió Europea. Consisteix a injectar grans quantitats d'aigua, sorra i productes químics per fracturar les roques i extreure'n el gas. Té risc de fuites al subsòl i genera moltes aigües residuals.

A l'Estat espanyol no s'ha produït cap extracció per fracturació hidràulica. Això no obstant, fonts del Ministeri d'Indústria del govern espanyol han recordat que el ministre del ram, José Manuel Soria, ha dit que no s'oposa a aquesta tècnica, si l'empresa que l'aplica compleix totes les normatives europees, espanyoles i, en territori català, les de la Generalitat. A part, han recordat que la Unió Europea dóna via lliure al fracking. Tot i això, hi ha molts països que han prohibit aquesta tècnica extractiva.

Ara a Catalunya i a diversos punts de lEstat espanyol on hi ha concedits o demanats permisos d'investigació per hidrocarburs, han sorgit moviments contra el fracking que aposten perquè l'Estat i, en el cas de Catalunya, la Generalitat prohibeixin aquesta tècnica, i perquè mentre això no passi, que dictin una moratòria.

En el cas del govern espanyol, això, segons les fonts consultades, no es considera necessari. En el cas del català, fonts del Departament d'Empresa i Ocupació han dit que el conseller Felip Puig s'està situant al nou càrrec i que està recopilant informació abans de pronunciar-se sobre el tema.

Sigui com sigui, a sobre la taula hi té la petició oficial del Consell Comarcal de la Garrotxa i de diversos ajuntaments com ara els d'Olot i Ripoll i, fins i tot, i entre d'altres, la de Vic, que s'ha declarat municipi lliure de fracking.

El govern català té competències només en la concessió o denegació dels permisos d'investigació per hidrocarburs, però els d'extracció de gas o petroli depenen exclusivament del govern espanyol. A diferència d'altres països, tot allò que hi ha al subsòl és, per llei, propietat de l'Estat.

Les fonts consultades de la direcció general d'Energia i Mines han explicat que la legislació vigent que regeix la concessió dels permisos d'investigació és una garantia que l'empresa que els sol·licita respectarà escrupolosament l'entorn. I és que, a part que ha de presentar plans de treball anual, ha de demanar permís per a qualsevol acció sobre el terreny que comporti tocar arbres, obrir pistes, etc. A part, hi han afegit que per realitzar el procés d'investigació moltes vegades no cal utilitzar tècniques d'extracció. En la majoria de casos, són estudis cartogràfics i sísmics, utilització de petites sondes, sondejos amb ultrasons, o similars. De fet, aquestes fonts han remarcat que, en el cas de l'autorització Ripoll, Teredo Oils Limited no farà res sobre el terreny com a mínim fins d'aquí a quatre anys. Aquesta autorització és per sis anys. De fet, en aquesta fase del procés, fins i tot, si els propietaris dels terrenys afectats no donen permís a l'empresa, aquesta no pot fer res a l'àrea d'investigació.

Tot i que la reunió amb Mines ens ha tranquil·litzat un xic, continuem molt preocupats
Eulàlia Massana
alcaldessa de riudaura

LES FRASES

Vull llançar un missatge d'absoluta tranquil·litat. Les coses es fan de forma legal
Josep Berga
conseller comarcal de medi

Els veïns no se'n refien

J.C

Els veïns de Riudaura, que es van constituir divendres passat en plataforma per prendre posició en contra que el seu municipi sigui explotat per la indústria gasista, no les tenen totes, malgrat les explicacions que han transcendit de la direcció general d'Energia i Mines. Recelen, tot i els permisos que calen per a cadascun dels treballs que vulguin fer sobre el terreny. Temen que si Teredo Oils Limited fa alguna actuació sobre algun dels dos terrenys que vol investigar, el procés sigui imparable.

Per això, tot i ser un poble petit de només 400 habitants, s'han organitzat en diferents comissions i s'han mobilitzat per divulgar la problemàtica i buscar suport bàsicament a través de les xarxes socials. A part, mantenen un contacte directe amb la resta de plataformes que busquen aturar les investigacions en altres territoris de l'Estat. Són conscients que tothom té els ulls posats en el seu cas, perquè a Riudaura és on l'autorització està més avançada, i si aconsegueixen que Teredo Oils es faci enrere en les seves intencions, serà un precedent per a la resta de territoris amb una situació semblant. A part de Riudaura, en l'actualitat hi ha concedides autoritzacions a Kuartango (País Basc) i Mirambell (Terol).

La plataforma ha iniciat una recollida de signatures contra l'autorització i té activa una pàgina del web on recull tota la informació que pot sobre la fracturació hidràulica (fracking) i totes les notícies que tracten l'oposició a projectes semblants al que ells intenten aturar. L'activitat de les comissions és frenètica. Per demà, per exemple, han convocat una trobada per crear pancartes reivindicatives.

Una garantia que ha baixat als 300.000 euros

La direcció general de Mines de la Generalitat ha rebaixat el dipòsit de garantia que Teredo Oils Limited ha hagut d'avançar dels 5,8 milions d'euros als 300.000 euros. Són uns diners que, en el cas que es produeixi algun incident que afecti l'entorn, serveixi per cobrir els danys. Aquesta rebaixa ha aixecat moltes suspicàcies entre els opositors a les extraccions de gas a Riudaura. Fonts d'aquesta direcció general, no obstant, han aclarit que han atès la petició de l'empresa de pagar per quadrícules utilitzades i no per totes les que inclou la cartografia de la petició –abasta des de la vall del Ges (Osona) fins a la Vall d'en Bas, Riudaura i Olot i la seva rodalia–. Així, l'acord entre les dues parts preveu que Teredo pagui una quantitat fixa, els 300.000 euros, i que vagi pagant de més pel nombre de quadrícules de l'autorització que efectivament vulgui investigar.

Les fonts consultades de la direcció general d'Energia i Mines han assegurat que no s'imaginaven que l'autorització per hidrocarburs Ripoll generés tanta controvèrsia. En aquest sentit, han indicat que és un procediment molt ben delimitat per la legislació vigent i que no ha de comportar riscos per a l'entorn. Per aquestes fonts, es tracta d'un procediment rutinari i habitual. Actualment, la direcció general d'Energia i Mines té concedits dos permisos més, a Reus (Baix Camp) i a Balsareny (Bages). En aquests casos, és per a magatzems de gas.

Una recriminació per a l'alcaldessa

Responsables de l'empresa d'hidrocarburs Teredo Oils Limited es van posar en contacte telefònic amb l'alcaldessa de Riudaura i li van recriminar que els hagués atribuït la responsabilitat d'unes marques blaves que van aparèixer en alguns arbres d'un dels dos llocs que volen estudiar. Li ho van negar rotundament. Sigui com sigui, els veïns de Riudaura veuen molt estranya l'aparició d'aquestes marques i no les relacionen amb cap altre tipus de treball que es pugui fer a la zona. El que sol ser habitual en aquests tipus d'autoritzacions és que l'empresa a qui se li ha concedit subcontracta per a treballs diferents una quinzena d'empreses. Mines de la Generalitat va deixar clar abans-d'ahir als alcaldes de Riudaura i la Vall d'en Bas i al conseller comarcal de Medi Ambient que, si ha estat l'empresa, fins i tot per fer aquestes marques ha de demanar permís. Mines vol citar els responsables de Teredo Oils per deixar-los clara la legislació catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona