Medi ambient

medi ambient

El ple d'Olot es pronuncia clarament contra la fractura hidràulica

La plataforma Riudaura Junts havia retret a l'Ajuntament que tenia una posició tímida

El desembre passat, el ple ja havia reclamat una moratòria

Olot és des d'ahir un municipi lliure de fractura hidràulica (fracking). La plataforma Riudaura Junts havia retret la posició, una mica tímida, que, a criteri seu, mantenia l'Ajuntament d'Olot respecte del permís d'investigació d'hidrocarburs a Riudaura atorgat per la Generalitat a Teredo Oils. Ahir, però, el ple va es va pronunciar inequívocament i per unanimitat en contra del fracking durant el debat d'una moció que la CUP, sense representació al consistori, va presentar en nom de la plataforma. “Allò que no volem a casa nostra, no ho volem a casa dels veïns”, va sentenciar el portaveu de CiU, Josep Berga. I hi va afegir: “Està demostrat que la fracturació comporta riscos. Per nosaltres, les persones i el medi són una prioritat.”. La portaveu del PP, Júlia Sala, no era al ple, però Pere Gómez (ERC) va recordar que ja el desembre ella i tots els regidors havien votat a favor d'una moratòria. Ignasi Mulleras (PxC) va indicar que no hi havia cap argument racional per oposar-se a la moció “per més petroli que hi hagués al subsòl”. Josep Guix (PSC) va lamentar que la moció no la presentés directament la plataforma Riudaura Junts, en la qual l'agrupació del PSC de la Garrotxa té representants. I va anunciar que l'eurodiputat socialista Raimon Obiols serà el març a Riudaura per conèixer el tema i dur-lo al Parlament Europeu, tal com el seu partit ja ha fet al Parlament i al Congrés dels Diputats.

La moció de la plataforma –la CUP va dir que feia de transmissora– declara el municipi lliure de fracking i aposta per manifestar el malestar per l'inici de l'explotació d'hidrocarburs amb aquesta tècnica, per instar els municipis que estiguin o puguin estar afectats que es declarin en contra d'aquesta tècnica i per instar la Generalitat que declari el país lliure de fracking i que no autoritzi cap projecte d'investigació o d'explotació.

Felip Puig

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que hores abans havia estat a Olot, va aigualir una mica les aspiracions de la moció. Puig va dir que no calia una moratòria, perquè ja n'hi ha una de facto, ja que, segons ell, a Catalunya no es pot extreure hidrocarburs perquè només hi ha permisos d'investigació. “Dir no al fracking sense saber si hi ha gas o no és poc intel·ligent”, va dir. I va recordar que a la Generalitat li interessa saber què té al subsòl del país. “Pot ser positiu per al país tenir hidrocarburs si s'exploten amb el mínim d'impacte. Les empreses catalanes són les que paguen més cara l'energia de tot Europa”, hi va afegir. El conseller va dir que les tècniques per extreure hidrocarburs han evolucionat molt, i va recordar que el govern ha creat una comissió d'experts sobre el tema. Això no obstant, va reconèixer que els permisos d'extracció els dóna el govern espanyol.

Banyoles també hi està en contra

L'Ajuntament de Banyoles ha declarat el municipi i la conca lacustre de la comarca del Pla de l'Estany zona lliure de fractura hidràulica (fracking) i ha demanat al govern espanyol que prohibeixi l'ús d'aquesta tècnica d'extracció d'hidrocarburs i segueixi així l'exemple dels govern francès i britànic. La decisió es va prendre per unanimitat en el ple de dilluns, a través d'una moció que havia presentat el grup de la CUP. Durant la sessió es va puntualitzar que el Pla de l'Estany no està inclosa en la llista dels territoris susceptibles de ser explotats amb aquest sistema, però que la comarca se'n veuria afectada igualment per les extraccions que és possible que es facin a la Garrotxa, on sí que hi ha permisos concedits per realitzar-hi investigacions prèvies a una explotació. Es tem que el fracking contamini els cursos d'aigua de la Garrotxa, que són els que, en part, nodreixen els aqüífers del Pla de l'Estany.

R. ESTÉBAN



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona