Medi ambient

MEDI AMBIENT

La tortuga d'estany s'adapta bé al llac de Banyoles

Es consolida la reintroducció a l'estany de l'espècie autòctona, un cop retirades les tortugues americanes

El projecte Estany, d'eliminació de les espècies de fauna i flora impròpies de la zona lacustre de Banyoles i de reintroducció de les espècies autòctones, que s'està executant des de fa tres anys, ja està donant els primers resultats. És el cas de la substitució de les tortugues invasores per l'Emys orbicularis (tortuga d'estany), procedent del tram final del Ter (conca a la qual pertany Banyoles) i criada al Centre de Reproducció de Tortugues (CRT) de l'Albera. Considerada l'espècie pròpia de l'estany de Banyoles, s'està adaptant de manera satisfactòria a aquest espai. Segons el Consorci de l'Estany –l'ens que gestiona el projecte– les cinquanta que es van alliberar fa dos anys a can Morgat estan creixent bé, i les vint-i-cinc que es van deixar anar als Amaradors l'any passat –que no presenten un aspecte tan saludable com les altres, segurament pel tipus d'aigua, massa rica en sulfats– no tenen problemes importants. De la primera tongada es té constància de tres baixes (dues, menjades per llúdrigues, i l'altra, atropellada), mentre que de la segona no es té notícia que n'hagi mort cap. Ahir es va alliberar la tercera i darrera tongada d'Emys orbicularis. Van ser vint-i-cinc exemplars, que es van aviar als aiguamolls de la finca de Casa Nostra. Com en les altres ocasions, en l'operació hi van participar un grup d'escolars.

Totes les tortugues noves porten un xip identificador, i algunes, una antena (un radioemissor enganxat a la closca) que permet seguir-ne el rastre i localitzar-les per estudiar-ne l'adaptació.

LA XIFRA

100
exemplars
de tortuga d'estany s'han deixat anar els últims dos anys a l'entorn de l'estany de Banyoles.

Mascotes que acaben fent nosa

La tortuga d'estany estava a punt d'extingir-se a Catalunya quan, a la dècada de 1990, es va posar en marxa el Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera, gràcies al qual l'espècie –tot i que en una situació molt precària– sobreviu al nostre país. En el cas del llac de Banyoles, la seva reintroducció ha anat acompanyada de l'eliminació de tortugues exòtiques. En el temps que fa que s'està treballant en el projecte Estany, n'han retirat prop de mig miler d'exemplars, la majoria, de Florida. Aquesta és l'espècie que se sol vendre com a mascota i que, al cap d'un temps, els seus propietaris deixen anar. Responsables del Consorci de l'Estany no es cansen de demanar que, enlloc d'alliberar-les en espais naturals, es lliurin al consorci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona