Medi ambient

Medi Ambient

El coipú arriba a l'Empordà

És una espècie invasora, també coneguda com a rata llúdriga, que s'ha instal·lat a la comarca de forma estable

Els agents rurals alerten que calen mesures de xoc perquè afecta els ecosistemes i es menja els conreus

El visó americà, el cranc de riu, la tortuga de Florida o la cotorra. Tots aquests animals estan inclosos a la llista d'espècies invasores i tenen en comú que s'han adaptat molt bé al territori, on posen en perill la pervivència d'animals i ecosistemes autòctons. El cap del Cos d'Agents Rurals, Ignasi de Dalmases, ha explicat a l'ACN que, per desgràcia, la presència d'aquestes espècies ja no només és “recurrent”, sinó que ha registrat “un augment espectacular”. Ara, a les comarques gironines, ja hi ha un nou animal que s'ha afegit a aquest llistat: el coipú. També conegut com a rata llúdriga, aquest rosegador originari de la Patagònia ja ha provocat estralls arreu d'Europa, on es criava per a la indústria pelletera. I ara s'ha instal·lat de forma permanent a l'Alt Empordà. Tenim la constatació definitiva que hi ha una població estable i cal fer mesures de xoc per frenar-ne l'expansió”, diu el cap del cos a Girona, Ignasi de Dalmases.

Aquest mamífer viu en hàbitats aquàtics (rius i basses) i pot arribar a fer fins a deu quilos de pes. “Es tracta d'una mena de rata de dimensions descomunals”, concreta. Es caracteritza, entre altres coses, per les seves incisives, de color taronja i molt desenvolupades. El coipú és un rosegador que es reprodueix amb facilitat –de cada femella en poden néixer deu cries per any– i que menja amb voracitat. No només les plantes que troba a les ribes dels rius, sinó també els conreus (com ara els cereals, el blat de moro o els fruiters). Com explica Dalmases, “com que fa els seus caus a nivell de l'aigua, també pot arribar a provocar el buidatge dels arrossars”. A més, el coipú també afecta els ecosistemes fluvials. Per exemple, com que es menja vegetació i plantes aquàtiques, pot deixar sense aliment les aus de la zona.D'altra banda, el cap dels agents rurals també explica que el coipú actua com a “reservori de certes malalties”. A la seva pell s'hi poden amagar polls, paparres i altres paràsits que, després, “poden passar als animals o, fins i tot, als humans”, concreta Ignasi de Dalmases.

El govern de la Generalitat creu que el coipú ha arribat a l'Alt Empordà procedent de la zona de la Catalunya del Nord, a través de les conques fluvials de l'Albera. Fins ara només se n'havien vist exemplars de manera quasi anecdòtica, però a partir d'aquests darrers mesos, la seva presència és gairebé constant en alguns punts de la comarca, com ara Castelló d'Empúries i Sant Pere Pescador. Sense anar més lluny, la setmana passada es van capturar diverses cries al primer municipi empordanès. A més, també hi ha hagut vehicles que han atropellat coipús adults o caçadors de la zona que n'han vist exemplars durant les batudes. “Totes aquestes observacions són la constatació que els coipús ja s'han establert a l'Alt Empordà; això ens demostra que ja el tenim instal·lat i que hem de fer mesures de xoc per minimitzar-ne l'expansió”, explica el cap de l Cos d'Agents Rurals, Ignasi de Dalmases.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona