Medi ambient

MEDI AMBIENT

El nombre de batudes pels senglars i cabirols puja un 28%

La Generalitat i els caçadors confirmen que els senglars han baixat de les zones de muntanya a les planes

Només en el que va d'any s'han fet 140 batudes per senglars, cabirols i daines

El nombre de batudes amb motiu de la proliferació dels senglars, però també per cabirols i daines, s'ha multiplicat en el que va d'any i l'augment ja arriba a un 28% més que el 2012, segons explica Vicenç Estanyol, director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Girona. La tendència, a l'alça, també és compartida per Narcís Sànchez, vicepresident de la Federació Catalana de Caça (FCC) i vicepresident de la representació territorial de Girona.

“És una preocupació recurrent els últims anys pels danys que genera a les collites. En algun cas ha obligat al canvi de producció de blat de moro per colze o altres varietats, per evitar danys en els camps”, destaca Estanyol. Per actuar contra aquest increment, i entre les època de veda, es fan batudes extraordinàries, bàsicament diürnes, que les porta a terme la societat de caçadors, amb permisos que es donen de manera molt ràpida i, també, alguna de nocturna, amb la participació dels agents rurals.

Aquest any, particularment, hi ha hagut dues necessitats noves entorn del porc senglar: la primera és que s'ha donat un fenomen de concentració, després que el senglar també ha baixat a les zones cremades pels focs de l'Empordà de l'any passat en emigrar cap al prelitoral; i la segona, si bé en menys grau a Girona, el creuament del porc senglar autòcton amb el vietnamita, que es tradueix en cadellades més nombroses.

Narcís Sànchez, vicepresident de la Federació Catalana de Caça (FCC), va confirmar que s'han fet moltes més batudes que altres anys. Segons Sánchez, s'està davant d'una clara sobrepoblació del senglar com a conseqüència de la manca d'un depredador natural i que es combina amb una extraordinària adaptabilitat al seu entorn: “A muntanya, on antigament hi havia bestiar, camps, ara el bosc ha avançat i s'han convertit en zones que són com un paradís per a ells, on ningú els molesta”, destaca Sànchez, que hi afegeix: “La sobrepoblació a muntanya ha comportat que el senglar hagi baixat cap a les planeres com el Pla de l'Estany i el Baix Empordà. Ho fa desplaçant-se per les lleres dels rius, com la Muga, i provoquen danys o afectacions als cultius, entre d'altres”.

Una dada rellevant, que ens indica l'evolució de les sobrepoblacions de senglars, les tenim amb els exemplars abatuts per les colles de caçadors. Segons Narcís Sànchez, si bé fa uns vint anys aquests oscil·laven al voltat de la trentena de seglars a l'any la ja xifra voreja els més de 300. A la zona de Rupit, per posar-ne un altre exemple, la quantitat és de més de 900 senglars.

LA XIFRA

140
És el nombre de batudes
que s'han fet aquest any, cosa que representa un 28% per cent més que l'any 2012.

LA FRASE

El senglars estan baixant des de la muntanya cap les planes, per la sobrepoblació
Narcís Sánchez
vicepresident de la Federació Catalana de Caça


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona