Medi ambient

Els Bombers estabilitzen l'incendi de Tivissa després de 3 dies de lluita

El foc ha arrasat 830 hectàrees de pi blanc i matoll a la Ribera d'Ebre, 600 de les quals zona PEIN

Protecció Civil manté l'alerta del pla Infocat

Les condicions climatològiques van ajudar ahir a frenar l'avanç de l'incendi de Tivissa (Ribera d'Ebre), que des de diumenge crema a la serralada de Tivissa-Vandellòs i que ha arrasat 830 hectàrees de pi blanc i matoll. Els Bombers de la Generalitat van aconseguir estabilitzar el foc a última hora del vespre gràcies a l'estratègia d'atac, la pluja i que el vent va ser moderat. Durant la nit una vintena de dotacions terrestres van continuar remullant la zona per evitar revifades. “La marinada no ha entrat amb molta intensitat i la pluja també hi ha ajudat, però el més determinant per estabilitzar el foc ha estat la feina dels Bombers”, va dir el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès.

Amb tot, l'incendi va superar el perímetre de 600 hectàrees fixat pels Bombers. La tercera jornada d'atac al foc de la serra de Tivissa-Vandellòs es van concentrar els esforços en aturar el flanc nord-est de l'incendi, al barranc dels Fogassos. Després d'una nit de treball relativament tranquil·la, el matí d'ahir va ser complicat pel vent, que es va afegir a l'orografia de la zona que dificulta l'accés als mitjans terrestres. “Hi ha tronades i canvis molt bruscos d'aire”, va manifestar l'alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, preocupat per si les flames superaven el barranc de Fogassos en direcció al nucli urbà, un fet que finalment es va evitar.

Una seixantena de dotacions terrestres van treballar amb línies d'aigua, eines manuals i la utilització de foc tècnic, segons els Bombers. També va ser clau la feina dels 15 mitjans aeris, un menys que dilluns perquè un hidroavió va patir una avaria en topar amb una línia elèctrica d'alta tensió. L'estratègia dels Bombers al flanc est es va centrar en bombardejar aigua des de l'aire per evitar que travessés el barranc dels Fogassos, mentre que al flanc oest van treballar-hi retroexcavadores per obrir camins i fer un perímetre tallafocs. Va ser precisament pel nord-oest per on el foc va superar el perímetre inicial fixat pels Bombers. “S'ha superat el perímetre però de forma controlada”, va assenyalar l'alcalde, que va cedir una excavadora municipal per les tasques de control del foc. També el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient va oferir total col·laboració a la Generalitat per frenar el foc de Tivissa. “El Ministeri d'Agricultura està en disposició de posar tots els mitjans que siguin requerits per contribuir a apagar aquest incendi, que està sent complicat per raó de la geografia i de les condicions climatològiques”, va dir en declaracions a l'agència Efe la ministra de Medi Ambient, Isabel García Tejerina.

LA FRASE

La feina dels Bombers ha estat determinant per controlar el foc i la pluja hi ha ajudat.
Xavier Pallarès
DELEGAT DEL GOVERN A LES TERRES DE L'EBRE

LA XIFRA

830
hectàrees
de pi blanc i matoll han cremat a la serra de Tivissa durant els darrers tres dies

Els veïns poden tornar a les masies

Els 51 veïns desallotjats de les masies de la serra de Tivissa van poder tornar anit de forma esglaonada a les seues cases. “Es manté activada la fase d'alerta del pla Infocat per si cal tornar-los a avisar, però en principi tothom pot tornar a casa”, va assenyalar el delegat del govern a l'Ebre ahir al vespre. L'incendi de Tivissa va fer desallotjar una trentena de masies, la majoria dels afectats es van instal·lar en cases de familiars però una vintena van anar al càmping de Tivissa. Molts dels afectats són estrangers per la qual cosa Protecció Civil treballa de forma coordinada amb els consolats d'Holanda, Itàlia i Gran Bretanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona