Medi ambient

Alarma pel deteriorament dels marges del riu Terri

L'Ajuntament de Cornellà i la Diputació repararan aquest estiu un talús i un tram de carretera enfonsats a Borgonyà per culpa d'una de les freqüents crescudes del riu

Les crescudes del riu Terri dels darrers anys han deixat els marges molt deteriorats en alguns trams del seu pas pel terme de Cornellà. Un d'aquests punts afectats és la vora esquerra a l'altura del veïnat de can Figa, a Borgonyà, on s'ha enfonsat el talús sobre el qual passa la carretera veïnal. Ja fa mesos que els veïns de la zona reclamaven que es reparés –asseguen fonts de l'Ajuntament– i ara, un cop s'ha aconseguit el finançament, començaran les obres. Costaran 105.000 euros, que es cobriran amb una aportació de la Diputació de pràcticament la meitat de l'import, i recursos propis del consistori, que es trauran del romanent positiu de tresoreria que va quedar de l'exercici de l'any passat.

Abans de les pluges

El projecte ja ha estat aprovat per l'Ajuntament i de seguida s'obrirà el concurs per executar-lo. Després caldrà el permís de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i, si s'acompleixen les previsions, els treballs es faran a l'agost, abans que comenci la teòrica temporada de pluges. El projecte consisteix a reomplir el talús, que es reforçarà amb un mur de formigó, l'arranjament de la carretera i la repoblació de la vegetació de la superfície.

Falta de manteniment

Les afectacions importants per les crescudes del Terri han estat diverses els darrers anys, la més recent de les quals va tenir lloc el 2012. L'alcalde, Salvador Coll (CiU), lamenta que l'ACA, des que aquest organisme de la Generalitat viu una situació econòmica molt delicada, no pugui atendre les peticions que se li fan de netejar les lleres, sovint perjudicades pel fet que els propietaris ja no tenen tanta cura de la massa forestal de la vora dels rius. Aquesta circumstància facilita que a la llera hi hagi restes d'arbres que impedeixen la fluïdesa del cabal.

LA XIFRA

105.000
euros
és el pressupost de les obres, que es pagaran entre l'Ajuntament i la Diputació i s'executaran aquest estiu.

La influència de l'estany de Banyoles

La major part de l'aigua del Terri prové dels recs i dels dos col·lectors que neixen a l'estany de Banyoles. Mentre que el cabal dels recs no registra pujades i baixades sobtades, sí que es produeix un augment molt gran de cabal en pocs minuts quan l'Ajuntament de Banyoles decideix obrir les comportes dels col·lectors perquè el nivell del llac ha pujat massa. Aquestes riuades perjudiquen molt els marges del Terri, consideren a l'Ajuntament de Cornellà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia