Medi ambient

La CHE aprova el cabal mínim del Segre a Lleida

La Paeria aplaudeix l'augment del cabal, però la Generalitat el veu insuficient

El Consell de l'Aigua de la Conca de l'Ebre va aprovar ahir la proposta de cabal ecològic del riu Segre al seu pas per la ciutat de Lleida que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i la Paeria havien acordat la primavera passada. El nou cabal queda fixat en 145 hm³ a l'any, que es distribueixen amb un cabal continu mínim de 3,5 m³ per segon a l'hivern i l'estiu, i un mínim de 5 m³ per segon els mesos de maig i juny, a més de cabals addicionals per millorar la qualitat sanitària de l'aigua de 20 m³ per segon.

Aquesta assignació d'aigua queda molt lluny de la que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de la Generalitat fixava com a mínim necessari per a la salut biològica del riu a Lleida, d'entre 14 m³ i 18 m³ per segon, segons un informe d'aquest organisme, del 2008. En la votació del Consell de l'Aigua, els representants de la Generalitat no van voler ser presents en la votació (el procediment no permet l'abstenció), mentre que la Paeria hi va votar a favor.

“És un primer pas”

L'alcalde de Lleida va dir a través d'un comunicat que el nou cabal mínim suposa “un avenç significatiu que serà visible per tota la ciutadania, a més a més de ser una millora mediambiental i paisatgística ”, tot i que va reconèixer que “es tracta d'un primer pas” per aconseguir en el futur un cabal com el que recomana l'ACA.

Actualment, els mesos d'estiu a Lleida el riu Segre només té una làmina d'aigua de 0,2 m³ per segon, ja que l'aigua del riu és desviada per Endesa, que en té la concessió, cap a la presa de Seròs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia