Medi ambient

El govern i el síndic estudien impugnar el decret que grava el consumidor amb el Castor

La Generalitat avalua com es pot impugnar l'acord d'indemnització de 1.350 milions a Escal UGS

El defensor del poble també promourà un recurs en contra

Indignació general l'endemà de fer-se públic que l'Estat indemnitzarà amb 1.350,7 milions d'euros l'empresa que havia d'explotar el magatzem de gas submarí Castor i que aquests diners es carregaran directament a la factura dels consumidors.

Ahir el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va anunciar que el govern català estudiarà si pot impugnar l'acord del Consell de Ministres. “No estem d'acord que les coses mal fetes des de l'Estat o des de les grans empreses acabi pagant-les el ciutadà, usuari i industrial de Catalunya”, deia Puig des de Fira de Barcelona, i en aquest sentit l'executiu català avaluarà si la impugnació s'ha de fer per la via contenciosa, constitucional o bé per la via de la responsabilitat civil.

En declaracions recollides per l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el conseller considerava que “el contracte estava erròniament plantejat, si bé qui n'ha d'assumir la responsabilitat és qui va signar el contracte, és a dir, l'Estat”. A partir d'aquí, Puig va reiterar que el govern mirarà si l'acord del Consell de Ministres “té possibilitat de ser impugnat i recorregut” per tal d'“intentar evitar que això repercuteixi en la butxaca del ciutadà i de les empreses de Catalunya”. “És una nova ensorrada d'infraestructures de l'Estat”, va concloure.

En la mateixa línia es va expressar el síndic de greuges, Rafael Ribó, que va convocar la premsa per anunciar que també promourà accions d'impugnació per evitar que la ciutadania acabi pagant en els pròxims trenta anys la indemnització a Escal UGS pel fracàs del projecte Castor. Ribó, que va qualificar la decisió “d'indignant”, es reunirà a partir de la setmana vinent amb diferents actors socials perjudicats per la decisió amb l'objectiu d'estudiar un possible recurs contra el reial decret. A més, el defensor del poble també va instar els síndics d'altres comunitats a sumar-se a l'ofensiva per estudiar accions legals contra un decret que qualificava d'“aberrant”. Els arguments als quals s'aferra el síndic per intentar defensar la il·legalitat de la decisió se sustenten en la desestimació que va fer el Tribunal Suprem al recurs que havia presentat l'executiu referent al dret d'indemnització que tenien els inversions. Ribó recordava ahir que el Suprem va dictaminar que l'empresa podia ser compensada sempre que no hi hagués “dol o negligència” en les seves actuacions. I és aquí on el síndic creu que pot trobar on aferrar-se, en considerar que es va posar en risc la vida de moltes persones injectant gas a la plataforma, sobretot tenint en compte els sismes que això va provocar.

Izquierda Unida (IU), per la seva banda, també demanarà a la Unió Europea que investigui el projecte Castor i el paper que hi va tenir el Banc Europeu d'Inversions. “Els ciutadans no han de pagar els negocis fracassats de Florentino Pérez”, deia l'eurodiputada Marina Albiol.

Enagás cedeix els drets de cobrament a tres bancs

Enagás, l'empresa que s'encarregarà de gestionar el magatzem de Castor en estat d'hibernació i que també bestraurà els diners per indemnitzar Escal UGS, va per feina i ahir ja va formalitzar l'acord amb diferents entitats financeres a través del qual els cedeix els drets de cobrament dels 1.350,7 milions d'euros a què ascendeix la indemnització. Amb aquest acord, Enagás, a través de la seva filial Enagás Transporte, cedeix els drets de cobrament a un sindicat format pel Santander, Bankia i La Caixa, segons van informar fonts del mercat a l'agència Efe. Segons Enagás, es tracta d'un contracte neutre per la companyia des del punt de vista financer, ja que no té efecte negatiu sobre els seus comptes, no afecta la seva ràtio d'endeutament ni altera els seus objectius d'inversió. Enagás recuperarà els diners en trenta anys aplicant un cànon a la factura de gas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona