Medi ambient

Quaranta-un municipis d'Osona i el Vallès Oriental tenen excés de senglars

El Departament d'Agricultura ha declarat zona d'emergència cinegètica 23 municipis vallesans i 18 d'osonencs

Hi ha vuit porcs o més per quilòmetre quadrat

La sobrepoblació de porcs senglars a Osona i el Vallès Oriental provoca males passades als pagesos, que massa sovint els sorprenen les destrosses que fan aquests animals salvatges als seus camps i cultius. I és que amb les batudes dels caçadors no n'hi ha prou per controlar la densitat. Per regular-ho, el Departament d'Agricultura ha declarat 18 municipis d'Osona i 23 del Vallès Oriental com a zona d'emergència cinegètica, és a dir, s'augmenta el ritme de caça per regular la sobrepoblació de senglars.

A Osona, una trentena de membres d'Unió de Pagesos es van concentrar davant la seu dels Serveis Territorials d'Agricultura a la Catalunya Central, a Vic, per exigir solucions “urgents i contundents”. A banda de demanar que s'ampliï la zona d'emergència, com ha fet el departament, també reclamen que a les zones que no estan en emergència es doni una resposta “àgil i eficaç” quan hi ha danys agraris. A banda dels senglars, a Osona també hi ha afectacions per voltors. En aquest sentit, el sindicat també vol que s'aturin les denegacions sistemàtiques de les sol·licituds de compensació dels danys de voltors a la ramaderia extensiva. Tant per Osona com pel Vallès Oriental, el departament fixa els mètodes que els caçadors poden utilitzar, anant més enllà de les habituals batudes, en el cas del senglar. També es permet: aguait diürn, acostament, ganxo i captura en viu amb gàbia parany, per als senglars. A més, la resolució regula com s'han de demanar els permisos per poder caçar fora de temporada. En el cas del senglar, ara no afecta perquè la cacera està oberta fins al febrer. A banda, la declaració permet a l'administració actuar en aquelles zones on les societats de caçadors es declarin incapaces de reduir la població de senglars. Pot ser permetent que hi actuïn caçadors d'altres vedats o fins i tot els mateixos Agents Rurals.

La declaració es fa perquè s'han detectat densitats de població superiors a vuit senglars per quilòmetre quadrat o s'hi han acreditat danys que han generat almenys deu peticions per fer batudes excepcionals els últims tres anys.

LES XIFRES

18
municipis
d'Osona estan en emergència. Entre aquests hi ha Gurb, Viladrau, Tona, Sant Bartomeu del Grau i Malla.
23
municipis
del Vallès Oriental tenen l'emergència cinegètica activada. En són exemples Cardedeu i Lliçà d'Amunt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona